”Mirakelkur” för hälsan håller vad den lovar
Medicinska mirakelkurer visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget. I alla fall om vi får tro läkaren och professorn Carl Johan Sundberg – en av Sveriges ledande fysiologer.
Vi vet alla att motion är nyttigt och att vi håller oss friskare, piggare och blir på bättre humör. Men enligt Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet, kan det också göra dig yngre rent biologiskt.
– Man kan dels känna sig yngre, men också påverka vävnaderna i kroppen så att de rent statistiskt sett blir yngre, säger han i programmet Skandia Live.
Hälsa på recept
I sina böcker Hälsa på recept (skriven med Anders Hansen) och Stark hela livet (med Jessica Norrbom) konstaterar Carl Johan Sundberg att regelbunden träning kan ses som en mirakelkur. Den enda sådan som faktiskt fungerar.
Faktum är att träning är så nyttigt att det idag till och med skrivs ut på recept.
– Det kan handla om fysisk aktivitet, diet, stresshantering och sömnfrågor. Idag ordineras hälsa på recept uppemot 150 000 gånger per år. Det kanske låter mycket men är faktiskt långt under det behov som föreligger, säger Carl Johan.
Hur stor ”dos” motion vi behöver varierar från person till person. Den generella rekommendationen just nu 150 minuter fysisk aktivitet i veckan, till exempel 30 minuters rask promenad fem dagar i veckan. Samt att belasta muskulaturen – det kan handla om situps, benböj, armhävningar och/eller ryggresningar ett par gånger i veckan.
– Men de flesta behöver mer än vad de gör. Det är aldrig för sent att komma igång!
”Må bra-verktygslådan”
Minskad stress, bättre sömn och ökad kreativitet. Det är några av fördelarna med regelbunden motion och frisk luft.
Enligt Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center, är fysisk aktivitet en av de viktiga beståndsdelarna i vår ”må bra-verktygslåda”.
– Hur det ser ut med den fysiska aktiviteten är en fråga vi ställer till alla som söker stöd av Skandias Hälsoförsäkring. Fysisk aktivitet går både att använda i förebyggande syfte, så att vi håller oss friska, och om vi blir sjuka faktiskt använda fysisk aktivitet för att läka på olika sätt.
Men för att må bra behöver vi mer än bara fysisk aktivitet. Att bry sig om varandra kan också göra skillnad – både på och utanför jobbet.
– Att vara en del av den här vänligheten gör också att du själv mår bättre. Det finns en win-win på många sätt att faktiskt ställa frågan ”hur är läget?” och lyssna på svaret ordentligt, säger Cajsa Kaarme i Skandia Live.
Andra läser också om
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer
Naprapat-Jonas: Här är nyckeln till ett starkare, friskare och lyckligare liv
Vi behöver både stillhet och rörelse för att må och prestera på topp. Och god hälsa omfattar HELA kroppen, där alla ... Läs mer