Gå till innehåll

Klokt att ta en titt i portföljen

Coronakrisen har skapat börshistoria med svängningar som inte setts på nästan ett sekel. Då är det klokt att ta en titt i portföljen och byta ut konjunkturkänsliga bolag mot sådana som vinner på de megatrender som pandemin har satt i rullning. Det menar vår fondförvaltare Stephanie Göthman.

Stephanie Göthman
Stephanie Göthman, fondförvaltare på Skandia.

Vi skriver börshistoria under våren 2020. Vi har inte upplevt så turbulenta börser sedan den stora depressionen på 1930-talet och hastigheten på den ekonomiska inbromsning covid-19-viruset inneburit är unik.

Börsen ser förbi ett tufft andra kvartal och har istället siktet inställt mot framtida händelser och förväntningar.

Den globala ekonomiska aktiviteten har tvärnitat och enorma stödpaket har lanserats vilket inneburit att börser återhämtat sig kraftfullt medan den underliggande ekonomiska utvecklingen försämrats.

Det är i skrivande stund oklart om de stora stimulanspaketen kommer att ha avsedd effekt på den ekonomiska utvecklingen. Oavsett om insatserna visar sig framgångsrika i att bevara värden och fungera som en respirator för näringslivet kommer krisen att sätta sina spår och det finns all anledning att fundera på mer än bara konjunkturen.

Gäller att vara uppmärksam som sparare 

Ändrade beteendemönster efter pandemin kommer sannolikt sätta avtryck i ekonomin antingen permanent eller under en längre tid. Det i sin tur kan få branscher att blomstra medan andra går under. Som sparare gäller att vara uppmärksamma på sådana skiften i ett tidigt skede.

Det är sannolikt att vi kommer resa mindre, transportera mindre och kanske även återanvända mer och njuta av det som finns närmare geografiskt. Efter 11 september-attackerna 2001 dröjde det till 2008 innan den globala flygtrafiken var tillbaka på 2001 års nivåer. Det som nu drabbat världen och våra normala rörelsemönster är mer långtgående och kommer få mer dramatiska följder för fler än flygbranschen.

Låter du dina pengar växa?

Sprid risken över tid och spara utan att det märks med ett automatiskt månadssparande.

Börja månadsspara nu

Coronakrisens ekonomiska effekter tillsammans med en åldrande befolkning ger anledning till att fundera på att satsa på större inslag av bolag som inte är konjunkturkänsliga utan i stället vinner på förändrade beteendemönster och globala megatrender.

Vilka är vinnarna? I nuläget finns det inget som är säkert och allt det vi inte planerat för har inträffat. Givet konjunkturriskerna och att vi sannolikt kommer att förändra vårt beteende framöver finns det vissa sektorer du bör vara försiktig med som sparare.

Bolag inom verkstadsindustrin som inte har service och underhåll som en stor del av verksamheten leder till försiktighet eftersom nyförsäljningen minskat drastiskt. Byggbolag är mycket konjunkturkänsliga, precis som bolag som sysslar med råvaror.

Klokast är att välja bolag som går bra utan draghjälp av konjunkturen. Bolag inom sektorer som hälsovård, läkemedel, mjukvarubolag, datatrafik och underhållningsindustrin kommer ha potential framöver.

Handla med aktier

Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, med smarta verktyg och kunniga aktiemäklare.

Spara hos oss

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Läget just nu: Allt om sparande, försäkringar, hälsa och bolån

Har du frågor om försäkringar, sparande eller annat som kan påverkas av läget just nu? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu.

Frågor och svar

Andra läser om

Skyhög tillväxt i sikte

Efter fjolårets tvärnit för världsekonomin väntas en massiv rekyl i år. Med en tillväxttakt på omkring 5,5 procent för ...  Läs mer

Se fler nyheter