Gå till innehåll

Ge ditt sparande lite extra kärlek – fem tips till framgång

Många av oss ser över vårt sparande någon gång per år, kanske vid ett årsskifte eller efter en längre ledighet. Men för att få ditt sparande att växa kan det vara bra att ge det lite extra kärlek då och då, och varför inte passa på en dag som denna? Här är våra fem bästa spartips.

Grönt hjärta

1. Se över ditt sparande – och blicka framåt

Är du nöjd med utvecklingen av ditt sparande det senaste året? Snyggt jobbat! Ta ett par timmar och se över hela sparandet. Kanske är du i behov av att öka någonstans?

Vi tänker ofta ”halv-långsiktigt” i vårt sparande; vi ska bygga vinterträdgård, åka på skidresa, renovera köket. Här är det lätt att det långsiktiga sparandet glöms bort, som att spara till pensionen. Det viktiga med det långsiktiga sparandet är att komma igång – ju förr, desto bättre!

2. Låt pengarna jobba

Om du har mycket buffert på ett sparkonto med låg ränta tillhör du majoriteten. Men det gäller att låta pengarna jobba för att ge dem chansen att växa. Två till tre månadslöner utgör en lagom nivå och resterande kan fördelas på andra sparformer.

3. Se över risknivån

Risknivå är a och o i varje långsiktig sparportfölj. Tipset till alla långsiktiga sparare är att försöka bortse från läget här och nu och istället lyfta blicken. Det är lätt att svepas med i både upp- och nedgång, men oavsett den egna attityden till risk bör långsiktighet prägla portföljen.

4. Spara regelbundet

Att månadsspara kan vara ett smart sätt att spara långsiktigt, oavsett nivån på ditt sparande. Ränta på ränta-effekten på pengar som sätts undan varje månad i många år gör att det ofta kan bli en hel del i slutändan. Eftersom det är svårt att tajma börsen sprider du också dina risker genom att köpa i både upp- och nedgång. Särskilt viktigt är det att våga fortsätta sätta undan pengar i händelse av att börsen går ned.

Ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring är flexibla lösningar för månadssparande som passar de flesta. Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning är för många en bra bas i sparandet till pensionen.

5. Spara med garanti

Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning ger möjlighet att spara långsiktigt i allt från mer traditionella aktier till spännande startups, miljöteknik, höghastighetståg och solenergi.

Traditionell förvaltning innebär att våra kapitalförvaltare sköter förvaltningen åt dig. Vi placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa sätt. Tack vare den så kallade återbäringsräntan fördelas avkastningen jämnare över tiden, till skillnad från börsen som har en mycket mer rörlig utveckling med upp- och nedgångar.

Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet!

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter