Gå till innehåll

Hälsoforskarens tips för bättre semesterträning

Att hitta tillbaka till goda rutiner kan vara en uppgift för sommaren 2022, menar Örjan Ekblom, forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Här delar han med sig av några smarta tips på hur du kan komma igång med sommarträningen.

Örjan Ekblom

Att fysisk aktivitet är viktigt är ingen nyhet. Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för bland annat övervikt, hjärt-kärlsjukdomar, depression, demens och diabetes.

Örjan Ekblom, forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), betonar vikten av att skapa rutiner. Passa på att sätta grunden för hösten nu i sommar!

– Ett sätt att skapa rutiner är att sätta upp ett smart och realistiskt träningsschema. På nätet finns en rad scheman att ta del av, de allra flesta gratis, men även mer individanpassade som man kan köpa. Känner du dig själv kan du såklart sätta upp ditt eget schema, säger han.

För att få mer motivation att hålla fast vid rutinerna är det bra att träna ihop med andra. Kan du inte träna ihop med dina träningskompisar i sommar för att ni är på olika håll, så kan ni stötta varandra att träna på var sin plats. Peppa och håll kontakten!

Läs mer om vår Hälsoförsäkring

”Bra konditionseffekt”

Testa gärna en ny motionsform för att få lite ny motiavtion. GIH-forskaren tipsar om cykling, simning och orientering som han menar har bra konditionseffekt.

En annan väldigt lättillgänglig aktivitetsform, som är enkel att komma igång med, är vandring.

– Allt ifrån korta morgon- eller eftermiddagspromenader till heldagsvandringar i närområdet eller som utflykt till nya miljöer, säger han.

Dessutom har vandring en positiv bieffekt, lyfter Örjan:

– När man gått ett tag känner många att det är lätt att prata om saker som annars är svåra. Att vandra eller promenera kan alltså vara ett sätt att få prata av sig, vilket kan vara minst lika viktigt som själva motionen, säger Örjan.

*GIH är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, fysisk aktivitet och hälsa.

Hur är läget?... Egentligen.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

 

Andra läser också om

Fler nyheter