Gå till innehåll

Experterna: Så boostar du jobbhälsan i ”det nya normala”

Hur kan man öka den fysiska och psykiska hälsan bland sina medarbetare när samhället börjar öppna upp? Tidigare i somras gästade psykologen Aleksandar Djordjevic från Sophiahemmet Rehab Center och GIH-forskaren Örjan Ekblom, känd från SVT:s ”Bästa träningen”, Skandia Live och delade med dig av sina bästa tips för både ”kropp och knopp”.

Att jobba på distans, eller delvis växla mellan arbetsplats och hemmakontor, har för många blivit ett normaltillstånd. Idag har vi köksbordet eller tv-soffan som vår nya ”hub , samtidigt som vi är ständigt tillgängliga för chefer och kollegor via mejl, mobil, Zoom eller Teams. 

Att slippa pendla kan spara mycket tid och göra underverk för livspusslet. Men när arbetsliv och fritid tenderar att flyta ihop, infinner sig lätt en känsla av att förlora kontroll.  

– Det här är verkligen en utmaning för den stora mängden som jobbar hemifrån idag, säger Aleksandar Djordjevic i Skandia Live. 

– Många drabbas av stress och utmattningsproblematik, till stor del på grund av att man inte riktigt drar gränsen mellan jobb och fritid. Man kanske har arbetsplatsen på samma ställe där man äter. När stänger jag dörren till jobbet och när fokuserar jag på att återhämta mig och göra de fritidsaktiviteter som ger mig energi?  

Behålla rutiner 

Aleksandar Djordjevic tycker det är viktigt att behålla sina rutiner. Ett tips är att helt enkelt ”gå till jobbet” och ta en liten promenad innan man öppnar datorn för dagen. 

 Det är också viktigt att ta pauser, äta lunch och sedan ta en liten promenad igen när man stänger sin ”arbetsplats”. Och sedan faktiskt stänga jobbdatorn och försöka fokusera på annat. Det är viktigt att försöka koppla bort så bra man bara kan, säger han. 

Han får medhåll av Örjan Ekblom, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.   

 Fungerar inte omgivningen, så försök hitta din egna nya rutin och håll fast vid den. Sätt upp mål på ditt eget sätt! Jag brukar rekommendera fysisk aktivitet 30 minuter om dagen, eller 150 minuter i veckan. En annan siffra som är bra att komma ihåg är 8000 steg om dagen för att bibehålla en bra hälsa, säger han.   

Gör något litet 

Vi vet att friska företag ofta är lönsamma företag. En viktig rutin att behålla för alla hemmajobbare är därför träning och vardagsmotion – både för den fysiska och mentala hälsan. 

 Kroppen och knoppen är samma system! Man kan prata om psykologiska sårbarhetsfaktorer och där är motion en väldigt viktig faktor och samtidigt en stor riskfaktor om vi tappar detta helt och hållet, säger Aleksandar Djordjevic, som tipsar om att göra något litet och bryta ned det hela i mindre steg. 

 Beteende föregår motivation. Om du gör så lite som möjligt som ändå är ett steg i den riktning du vill gå, så kommer det på sikt, om du tar flera sådana små steg, att öka din motivation. Så bättre att göra det minsta möjliga än att tänka att man ska göra allt på en gång. 

Örjan Ekblom konstaterar att fysisk aktivitet är en kraftfull livsstilsfaktor. 

– Jag brukar säga att den träning som blir av är bra för hälsan! säger han. 

Läget just nu: Allt om sparande, försäkringar, hälsa och bolån

Har du frågor om försäkringar, sparande eller annat som kan påverkas av läget just nu? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu.

Frågor och svar

Andra läser också om

Fler nyheter