Gå till innehåll

Enkla knepen som boostar kontorshälsan

Snittiden för vuxna svenskar är totalt 9-10 timmar stillasittande per dag. Sitter du still så länge vägs det inte upp av ett gympass på lunchen, en löprunda efter arbetstid – eller en sportlovsvecka i skidbacken. – Vi måste upp på fötter! säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström.

Hand håller i hantel

Tillväxt skapas av friska medarbetare. Men chefer som vill sänka sjukskrivningstalen har en mäktig fiende, som dessutom ofta är både bekväm och ergonomisk, nämligen kontorsstolen. Den moderna livsstilen har gjort oss stillasittande både på jobbet och fritiden. Vi jobbar bakom skärmen, roar oss bakom skärmen, kommunicerar bakom skärmen.

– All forskning visar på rörelsens positiva inverkan på allt från blodvärden och blodtryck till vårt humör och hur pigga och stressade vi är. Rekommendationen är att inte sitta mer än fyra timmar om dagen totalt, med en bensträckare var 30:e minut, säger Kristina Hagström.

Promenera både till och på mötet

Vissa kanske tycker att det är svårt att komma igång med sin vardagsrörelse och träning. Här kan arbetsgivare och chefer göra mycket. En utökad friskvårdssatsning, hälsoutmaningar eller kanske konferens där hälsoaktiviteter ingår?

Och om chefen själv tar en bensträckare, är med på en lunchpromenad, lunchgympa och använder sitt höj- och sänkbara skrivbord så kommer antagligen fler haka på.

Så skapar du friskare företag

Ett tips är att införa möjligheten till promenadmöten. Dessa bokas sedan direkt i e-postkalendern, där det bland lediga mötesrum finns möjlighet att välja promenadmöte på 30 eller 45 minuter.

– Möten är en stor del av mångas arbetsdag. Promenaden kan göra vissa möten mer produktiva samtidigt som man får röra på sig och få frisk luft, vilket ju i sig ger en bevisad positiv effekt på både kreativitet och prestation, säger Kristina Hagström.

Sundare livsstil

Små steg i vardagen gör stor skillnad på hälsan. Det handlar alltså om att komma igång med att röra på sig lite mer, ta en bensträckare då och då eller kanske ta trappan lite oftare. Vi på Skandia jobbar för friskare arbetsplatser och har investerat i hälso- och livsstilsappen Wellr. Den hjälper alla till en sundare livsstil och erbjuds kostnadsfritt till företag som har försäkring inom Hälsokedjan.

– När människor mår bra ökar förutsättningarna att göra bra ifrån sig och trivas på jobbet. En sund livsstil förebygger sjukskrivningar. Det tjänar alla på – både medarbetare, arbetsgivare och försäkringsbolag, säger Kristina Hagström.

Få friskare medarbetare med hälsoappen

Andra läser också om

Fler nyheter