Gå till innehåll

Så har historiska kriser påverkat pensionerna

De senaste veckornas utveckling på världens börsmarknader har varit bland de stökigaste i modern tid. Nedgångarna har varit snabba med direkt påverkan på många människors sparande. För att förstå pandemins slag mot börsen bättre har vi gått igenom två tidigare finansiella kriser. Sammanställningen visar att det för den långsiktige pensionsspararen finns anledning att känna ett visst lugn inför den turbulens vi nu ser.

Den nya sammanställningen jämför IT-bubblan 2002 och finanskrisen 2008 med paralleller till vad som hittills hänt i spåren av coronapandemin. Genomgången visar att även om börsturbulensen varit kraftigare än tidigare har börserna ännu inte fallit lika djupt som då. Sedan toppen har globala aktiefonder till den 31 mars tappat 22 procent att jämföra med 51 procent (IT-bubblan) och 55 procent (finanskrisen). Samtidigt vet ingen om och när botten nås denna gång. 

– Varje börskrasch är unik. Coronakraschen slår brett och gör det än svårare att sia om hur den kan spela ut. Det är beroende av hur snabbt världen motar viruset och vilka finanspolitiska stimulanser politikerna sätter in, säger vår pensionsekonom Mattias Munter. 

Relativt betryggande för pensionsspararen 

Sammantaget kan konstateras att det har tagit mellan fyra till sex år för börsen att återhämta sig efter det att börserna rasade i samband med IT-bubblan 2002 respektive finanskrisen 2008. Varje finanskris är givetvis unik, men för pensionsspararen med en mer långsiktig sparhorisont är dessa nya siffrorna ändå relativt betryggande.  

– Det kan lätt kännas panikartat med så branta börsfall på bara några veckor men är man ung eller befinner sig mitt i livet kan man känna sig trygg med att återhämtningen historiskt sett kommit inom några år, fortsätter vår pensionsekonom Mattias Munter. 

Se sifforna här

Sparformen har betydelse 

Fonder är populära för sparande både på kort och lång sikt och möjligheterna att själv kunna styra sin risknivå och vara aktiv är de stora fördelarna. Men när det gäller pensionssparande är traditionell förvaltning den största sparformen.  

– Inget sparande är osårbart men det är också i dessa tider som värdet av riskspridning blir tydligt.  Många har sitt pensionssparande placerat i traditionell förvaltning och där finns också de största möjligheterna till riskspridning utanför börsen. Sparande i traditionell försäkring klarar generellt sätt sådana här nedgångar betydligt bättre, avslutar Mattias Munter. 

Läs mer om traditionell förvaltning

Graf

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Läget just nu: Allt om sparande, försäkringar, hälsa och bolån

Har du frågor om försäkringar, sparande eller annat som kan påverkas av läget just nu? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu.

Frågor och svar

Andra läser om

Se fler nyheter