Gå till innehåll

Börshajen: Okänt löneknep kan ge dig ”ganska mycket pengar”

Andra Farhad var miljonär redan vid 21 års ålder. Idag är hon vd för Börshajen, en stjärna bland sparintresserade och följs av tiotusentals i sociala medier. Den unga supertalangen gästade Skandia Live tidigare i somras och tipsade då om långsiktigt sparande och det viktiga snacket många ofta glömmer när de löneförhandlar eller byter jobb.

Andra Farhad
Andra Farhad

– Sparande är till för alla!

Det säger Andra Farhad i programmet Skandia Live och pekar särskilt på vikten av långsiktigt sparande.

– Man ska inte tänka så mycket på att det svajar på börsen, för det kommer det alltid att göra. Var långsiktig och fortsätt månadsspara så blir det bra på sikt, säger hon.

– Det absolut viktigaste för småsparare är dels att komma igång, men också att spara regelbundet för det är väldigt svårt att tajma börsen!

Först buffert – sedan börsen

Den senaste tidens många varsel och permitteringar har fått allt fler att inse vikten av sparande och att ha en buffert på kontot för att klara av oförutsedda utgifter. Enligt Andra bör alla ha omkring tre månadslöner på sparkontot.

– När man har byggt sin buffert kan man börja titta på att placera pengarna i aktier eller fonder, säger hon.

– Om man behöver pengarna på kort sikt, inom ett till två år, ska pengarna vara på sparkontot. Kan man avvara pengarna i minst fem år ska de in på börsen!

”Viktigt spara hållbart”

Enligt Andra Farhad är den viktigt att tänka på riskspridningen. En balanserad portfölj kan enligt sparexperten bestå av en passiv indexfond, en globalfond och en svensk aktiefond – så att man hela tiden försöker titta på att bredda sig.

Andra berättar att hon själv tycker det är viktigt med hållbart sparande.

– Jag ska se över hela min portfölj och göra den mer hållbar, säger hon.

– Det hållbara sparandet är det som gör störst skillnad. Man kan köpa ekologiska bananer, resa mindre och bli vegetarian. Men den riktiga makten sitter faktiskt i kapitalet.

”Lön till framtida jag”

I Sverige lever vi mer hälsosamt samtidigt som genomsnittsåldern ökar. Andra Farhad spår därför att staten i framtiden inte kommer att ha råd att betala ut lika hög pensionslön som idag.

– Därför blir vikten av pensionssparande superstort, säger hon.

– Man kan se det som ett sätt att betala lön till sitt framtida jag. Så fråga dig själv hur mycket du vill att ditt framtida jag ska ha på kontot varje månad, säger hon.

Smart med tjänstepension

Enligt Andra är det tyvärr många som glömmer bort tjänstepensionen när de löneförhandlar eller byter jobb.

– Det är väldigt viktigt med tjänstepension! Det är ganska mycket pengar man går miste om, om man inte har det i åtanke redan från start, säger hon.

Ju tidigare du börjar tänka på livet efter karriären desto bättre, för det innebär att du hinner planera och agera i tid.

– Vi är ju faktiskt till stor del själva ansvariga för förvaltningen av vårt pensionskapital. Ett aktivt val kring placeringen av din tjänstepension, i kombination med ett eget sparande, kan få stor påverkan på sikt.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter