Gå till innehåll

Börshajen: Okänt löneknep kan ge dig ”ganska mycket pengar”

Andra Farhad var miljonär redan vid 21 års ålder. Idag är hon vd för Börshajen, en stjärna bland sparintresserade och följs av tiotusentals i sociala medier. I senaste avsnittet av Skandia Live tipsar hon om det superviktiga snacket många ofta glömmer när de löneförhandlar eller byter jobb.

Andra Farhad
Andra Farhad

Många tror att sparande är tråkigt, krångligt och att man behöver mycket pengar för att komma igång. Det är dessa fördomar Andra Farhad vill krossa.

– Sparande är till för alla! säger hon i Skandia Live.

”Som en påse Gott & Blandat”

Den senaste tidens många varsel och permitteringar har fått allt fler att inse vikten av sparande. Att ha en buffert på kontot för att klara av oförutsedda utgifter. Enligt Andra bör man ha omkring tre månadslöner på sparkontot.

– När man har byggt sin buffert kan man börja titta på att placera pengarna, säger hon och tipsar nybörjaren att börja månadsspara i fonder.

– Jag brukar jämföra med godis. Fonder är lite som en påse Gott & Blandat, där det är någon expert som valt ut favoriterna och där du kan köpa en färdig förpackning. Aktier är mer som godiset i plockhyllan. Det är helt enkelt en smaksak där man får testa sig fram.

Lön till ”framtida jag”

Det är enligt Andra också viktigt att spara långsiktigt, ända till pensionen. I Sverige lever vi mer hälsosamt samtidigt som genomsnittsåldern ökar.

– När min egen generation går i pension, kommer staten inte ha råd att betala ut lika hög pensionslön som idag. Därför blir vikten av pensionssparande superstort, säger hon.

Men pensionen ligger långt fram i tiden för dig som är ung. Andra Farhad har därför ett tips för hur du kan göra sparandet lite mer konkret.

– Man kan se det som ett sätt att betala lön till sitt framtida jag. Så fråga dig själv hur mycket du vill att ditt framtida jag ska ha på kontot varje månad? Då brukar det bli lite enklare, säger hon.

Smart med tjänstepension

Enligt Andra är det tyvärr många som glömmer bort tjänstepensionen när de löneförhandlar eller byter jobb.

– Det är väldigt viktigt med tjänstepension! Är man ung och ska jobba i 40 år, då är det ganska mycket pengar man går miste om, om man inte har det i åtanke redan från start, säger hon.

Ju tidigare du börjar tänka på livet efter karriären desto bättre, för det innebär att du hinner planera och agera i tid.

– Vi är ju faktiskt till stor del själva ansvariga för förvaltningen av vårt pensionskapital. Ett aktivt val kring placeringen av din tjänstepension, i kombination med ett eget sparande, kan få stor påverkan på sikt.  

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter