Gå till innehåll

Nio säkra tips till en skön semester

1. Kompletterande reseförsäkring ingår

Du som är kortkund hos Skandia har en av marknadens bästa kortförsäkringar. Det innebär till exempel att en reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår utan extra kostnad när du betalar din resa med kortet. För Visa Bankkort och Visa Electronkort gäller Reseförsäkring Bas, och för Visa Kreditkort gäller Reseförsäkring Plus

Jämför våra kort här

2. Visa-kortet skyddar

Använd ditt Visa-kort när du bokar flyg, hotell och hyrbil. Visa-kortet kan ge dig skydd om något går fel. Och till skillnad från kontanter så får du ett nytt kort om du tappar det eller om det blir stulet. 

3. Välj lokal valutakurs

När du betalar utomlands med kort kan du ibland få frågan om du vill betala i SEK eller den lokala valutan. Välj då landets lokala valuta, oftast får du en bättre kurs genom Visa än den kurs som butiken sätter om du väljer SEK. Dina köp och uttag redovisas ändå i svenska kronor på ditt kontoutdrag eller fakturan.

4. Anpassa ditt kort

Du kan själv justera Regionsspärr, sätta beloppsgränser för köp och öppna/stänga möjligheten att handla på nätet. När du ska resa utanför Europa öppnar du regionen som du ska åka till och väljer den tidsperiod som kortet ska vara öppet för köp. Det går att göra i internetbanken, under ”Kort” och ”Säkra kortbetalningar”, och även i mobilappen eller med ett telefonsamtal. Glöm inte se över dina köp- och uttagsgränser så du har utrymme för de köp du planerar att göra. I internetbanken och mobilappen kan du se hur mycket du har kvar att handla för

5. Använd kortet – och var uppmärksam

Kortet brukar få jobba extra hårt på semestern! Men det gör även ficktjuven… Det medför ökad risk, inte minst på utlandssemestern. Ha alltid ditt kort under uppsikt och förvara det på ett betryggande sätt. Var extra uppmärksam i t.ex. tunnelbanor, på flygplatser och andra offentliga platser. Tänk på att aldrig förvara pinkoden på ett sådant sätt att kortet och koden kopplas samman. Dölj pinkoden när du betalar och ge aldrig ut dina inloggningsuppgifter! 

6. Spärrservice och bedrägliga kortköp

Om du upptäcker eller har misstanke om bedrägliga kortköp ska du omedelbart kontakta spärrservice. Ring 0771-33 20 00 om du befinner dig i Sverige och +46 771-33 20 00 om du är utomlands.

För att känna dig lugn på resan kan du teckna vår spärrservice via StopService. Blir du bestulen eller tappar bort ditt kort och andra värdesaker så kan du med ett enda samtal spärra både kort och mobil. .

Tänk på att Skandia aldrig kontaktar dig som kund och ber om koder eller uppmanar dig att genomföra transaktioner eller hämta BankID.

7. Betala med mobilen

Om du har en Samsung telefon så kan du aktivera Samsung Pay och betala även om du skulle råka glömma kortet hemma. Läs mer om Samsung Pay.

8. Enkelt med Swish! 

Om du planerar att strosa runt på marknader eller loppisar i sommar så passa på att ansluta dig till Swish. Många säljare tar numera Swish och då kan du snabbt och enkelt betala om du skulle göra något riktigt fynd. Tänk på att barn från 9 år också kan ha Swish!  Läs mer om Swish här 

9. Ha ett extra kort 

Se gärna till att ha ett extra kort med dig på resan. Om olyckan är framme och du tappar eller blir bestulen på ditt kort, så kan du snabbt fortsätta njuta av din semester med ditt andra kort. Kom ihåg att alltid ha ditt kort under uppsikt och förvara det på ett betryggande sätt.

Andra läser om...

Riksbanken höjer tempot

Som förväntat höjde Riksbanken idag räntan med en halv procentenhet. Räntehöjningen är därmed dubbelt så stor som i ...  Läs mer

Till nyhetsarkivet