Gå till innehåll

”Kunskap kan inte stoppas in vid ett tillfälle”

Det sägs att kunskap i dag håller fem år jämfört med tidigare 30 år. Organisationer och framtidens ledare står alltså inför stora utmaningar. När omvärlden förändras i så hög takt kommer nya arbetssätt och metoder krävas. Så hur kan du få superkrafter till den nya arbetsmarknaden?

Elsparkcyklar, influencers, sociala medier. Erkänn att du i alla fall blir lite irriterad...

Du är inte ensam om att förfasas över nya fenomen och beteenden. Mikael Ahlström, entreprenör och delägare i utbildningsbolaget Hyper Island, ser en förbättringspotential i hur vi kan bemöta det som gnager.

– Ofta är det som stör oss små frön på nya infrastrukturer. Troligtvis kommer fröet att växa och påverka alla branscher. Digitaliseringen var en gång ett frö som framkallade oroskänslor. Orkar man dyka in i det som skapar oro kommer man inte att drabbas av framtiden utan stå förberedd med en färdig strategi, säger Mikael Ahlström.

Fel är det nya rätta

I och med det ”mindshift” som just nu sker när kunskapsorganisationer blir till lärandeorganisationer, måste vi börja observera nya fenomen och tekniker. Mikael Ahlström vill få organisationer och individer att bli mästare på att löpande lära sig i vardagen.

– Vi behöver bygga en färdighet att förstå den ständigt förändrade kartbilden för att snabbt kunna agera och implementera nya kunskaper. Hur vi kommer igång? Enklast är att vi börjar träna upp vår nyfikenhet och vågar ge oss in i diskussioner.

I den gamla och stabila världen vill de flesta undvika att göra fel. När vi nu befinner oss i en värld där omgivningen hela tiden förändras måste vi gå från leveransläge till ett explorativt läge för att hitta rätt väg.

– Det här vet forskarna om sedan länge. Det är ju inte de första proverna som får nobelpris utan det krävs vansinnigt många misstag på vägen. När vi utforskar kommer majoriteten av våra projekt att misslyckas, men när vi gör det måste vi också bli bättre på att ta hand om de värdefulla lärdomarna för att kunna navigera rätt i framtiden, säger Mikael Ahlström.

Så kan du påverka din pension

Livslångt lärande

Tjänstebolag, handel, industri och myndigheter – Mikael har följt digitaliseringen i de flesta branscher. De bolag och branscher som har genomgått en kris och gått starka ur den är de som har lyckats få till en organisationsförändring.

– Ett bolag utan kris har inte på riktigt behövt utmana sin egen roll. Faktum är att de branscher som har haft svårt att förändra sig ännu inte har haft sin kris.

Digitaliseringen har fortfarande en förmåga att skapa en oro. För att vara relevant på arbetsmarknaden och må bra genom karriären måste man löpande investera i nuet för att säkerställa framtida framgång. På samma sätt som man tänker kring regelbunden träning och månadssparande till sin pension, måste man genom hela livet, i små doser, bygga sitt lärande i takt med omvärlden. Kunskap är inte något man stoppar in vid ett tillfälle.

– Det finns ingenting som genererar så mycket endorfiner som känslan av att lära sig nya saker. Se inte det digitala som en parallell värld utan som en enorm verktygslåda som kan skapa nya intäktsmodeller. Livet blir skönare om vi orkar ligga i framkant - och så kan du få fantastisk energi och en nytändning på jobbet, säger Mikael Ahlström.

Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön? Räkna här

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet