Gå till innehåll

HR-konsulten: Därför ska du följa dina jobbdrömmar

Följ ditt hjärta och våga kasta dig ut i det okända. Att byta jobb blir allt vanligare i karriären.– Resan mot målet kan föra in dig på helt andra områden, säger HR-konsulten Nina Adilstam. Samtidigt blir det allt viktigare att tänka på sin tjänstepension.

Den tidigare ömsesidiga synen på lojalitet kopplad till trogen tjänst på guldklockenivå känns förlegad. Allt fler vågar ta steget och byter jobb eller rent av karriär. Enligt Nina Adilstam beror denna trendförskjutning på flera faktorer.

– I många branscher har det varit högkonjunktur; företag rekryterar och det är lättare att våga ta steget. De som byter jobb inspirerar ofta varandra. Om jag har många i min närhet som byter jobb blir jag inspirerad och ser att det faktiskt går. En tredje faktor hänger ihop med att fler anställda än tidigare inte ställer upp på företagskulturer eller chefer som man värderingsmässigt inte stämmer överens med.

Hur vet man att det är dags att ”gå vidare”?

– När du under en längre tid inte känt lust till ditt arbete eller arbetsmiljön du befinner dig i, när arbetet tar mer energi av dig än det ger och du inte ser att det kommer ske en ändring inom en snar framtid. Eller när du landat i att du innerst inne egentligen vill något annat, säger Nina Adilstam.

Fler vågar helt enkelt följa sina karriärdrömmar och vågar kasta sig ut i det okända på ett annat sätt. Samtidigt tvingas vi ta allt större eget ansvar. Vi lever allt längre, samtidigt som den allmänna pension vi får av staten minskar som andel av den totala pension vi får. I och med detta blir tjänstepensionen och det privata pensionssparandet allt viktigare.

– Med tanke på hur stor del av våra liv som ägnas åt jobbet är det viktigt att vi trivs och mår bra av det. Men vi behöver också tänka på åren efter arbetslivet, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

– Kom ihåg att tjänstepension och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba.

Trots att tjänstepensionen blir allt viktigare för den totala pensionen är det något som sällan tas upp vid anställningsintervjuer. Bara tolv procent av svenskar i arbetsför ålder uppger att den de pratade med vid senaste anställningsintervjun tog upp frågan om tjänstepension.

Så kan du påverka din pension

– Det borde vara lika självklart att prata tjänstepension som det är att prata lön under anställningsintervjun. Det ligger i både arbetsgivarens och arbetstagarens intresse eftersom det är den viktigaste anställningsförmånen, säger Mattias Munter.

Vissa hävdar att man har ett bäst före-datum på en arbetsplats, att man behöver se sig om med jämna mellanrum för att utvecklas. Men det håller inte Nina Adilstam med om.

– I vissa bolag finns alla möjligheter att utvecklas, lära sig nya saker, få nya roller och jobba i nya sammanhang. Dessutom beror det på hur du är som person, vad du vill och behöver. 

Nina Adilstam poängterar att det är viktigt att våga följa sitt hjärta och förverkliga sina drömmar.

– Det är också viktigt att stanna upp och lyssna inåt emellanåt och reflektera över var man befinner sig i livet och vart man vill. Genom att lyssna på ditt hjärta och göra vad du kan för att förverkliga dina drömmar är du sann mot dig själv, det gör dig stolt och ger dig kraft och styrka, även om du kanske inte alltid når hela vägen eller att resan mot målet för dig in på andra områden.

Nina Adilstam har själv mött många personer som haft modet och hoppat av i andras ögon lysande karriärer för att bli något helt annat eller starta eget, vilket oftast leder till större tillfredsställelse och glädje hos individen.

– Det är coolt och inspirerande att våga följa sina drömmar!

Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön - räkna här!

Andra läser om

Fler nyheter