Gå till innehåll

Fem smarta spartips för dig som är civilingenjör

Har du tagit akademisk examen? Bra jobbat! Med kunskap bygger vi Sveriges framtid. Men hur är det med ditt pensionssparande? Här är fem smarta tips för dig som är civilingenjör.

Som civilingenjör i kommun, region och Pacta-bolag betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Nivån varierar med lön och ibland ålder och du kan göra egna val för hur pengarna ska förvaltas. De flesta privata arbetsgivare erbjuder också tjänstepension med liknande villkor till civilingenjörer.

Det är bra!

Trots detta kan du behöva ett eget sparande för att få ut en bra pension att leva livet med. Tjänstepensionen och eget pensionssparande är tillsammans en stor del av det du ska leva på i framtiden när du slutat jobba.

Hur mycket du behöver spara styrs av flera faktorer; till exempel hur mycket du tjänar, hur många år du arbetat heltid och vad du har haft för tjänstepension. Det är viktigt att börja pensionsspara tidigt, då tiden är spararens bästa vän och ränta-på-ränta-effekten gör underverk med avkastningen över tid.

När du tog examen spelar också in.

Vår senaste rapport visar att en civilingenjörer som tar examen vid 27 års ålder kan behöva spara 1 550 kronor i månaden, utöver tjänstepensionen, under hela sin karriär. Detta för att komma upp i nivåer på runt 80 procent av slutlönen, där de flesta människors förväntan på en bra pension ligger.

För den som tagit examen vid 24 års ålder kan det istället räcka med 1000 kronor i månaden i eget pensionssparande.

– Är man akademiker och har börjat jobba sent är mitt råd att se över sin tjänstepension och komma igång med ett eget pensionssparande, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Här är 5 tips till dig som är civilingenjör:

 1. Skaffa totalbild över din pension
  Våra rådgivare träffar ofta folk ”i karriären”, som känner sig osäkra på helheten och vill skaffa bättre koll. Det gäller att få överblick över hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

 2. Glöm inte tjänstepensionen!
  Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension.

 3. Spara regelbundet
  Att månadsspara kan vara ett smart sätt att spara långsiktigt, oavsett nivån på ditt sparande. Det finns flera bra alternativ till att spara extra till sin pension. Genom att månadsspara regelbundet över lång tid går det att jämna ut svängningar på börsen.

  Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön? 

 4. Se över din riskprofil
  Se regelbundet över dina fondval inom premiepensionen och tjänstepensionen. På 30 år kan risknivå få stor betydelse för din slutliga pension. Ju längre ifrån pension desto högre risk kan du ta.

 5. Spara med garanti
  Inte intresserad av att regelbundet göra aktiva val för hur pengarna ska fördelas mellan regioner och olika tillgångsslag som aktier och räntor? Traditionell förvaltning innebär att våra kapitalförvaltare sköter förvaltningen åt dig. Vi placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa sätt. Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet!

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter