Gå till innehåll

Ny unik lösning för pensionsutbetalning

70 är det nya 50 sägs det, men hur länge ska du egentligen leva som pensionär? Och hur göra om man till exempel vill kombinera jobb med pension i framtiden? Kanske vill du ha en lång och jämn utbetalning av hela pensionen eller så vill du fokusera på exempelvis en fem- eller tioårsperiod, och därefter göra nya val. Med vår nya unika tjänst kan du som har en fondförsäkring enkelt, och kostnadsfritt, anpassa dina pensionsutbetalningar till just din livssituation – och ändra efter behov.

Biljardtriangel med biljardklot

Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet.   

– Det innebär dels att övergången mellan arbete och pension blir mindre skarp samtidigt som behovet av att planera för sina pensionsutbetalningar under en längre tid har ökat, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.  

– Den allmänna pensionen varar alltid livet ut men för tjänstepension och privata pensioner finns möjligheten att ta ut pensionssparandet på så kort tid som fem år. Där finns en risk att många väljer att ta ut större delar av sin pension på väldigt kort tid, säger Mattias. 

Unik på marknaden

Att planera för ett långt och aktivt liv är alltså A och O. Vår nya tjänst Flexibel utbetalning har en unik utbetalningsmodell för fondförsäkring där du själv kan välja att dela upp ditt pensionskapital i flera delar med olika långa utbetalningsperioder. 

– Det ger större flexibilitet när pensionspusslet ska läggas och om din livssituation förändras finns bättre möjlighet att ändra och anpassa utbetalningarna på ett enkelt sätt, säger Mattias.  

Läs mer om Flexibel utbetalning

Såhär fungerar det

  • Du väljer två eller tre utbetalningsperioder och hur långa de ska vara. Första perioden ska vara minst 5 år. 
  • Välj hur stor andel av kapitalet som ska betalas ut för varje period. Lägsta andel som du kan välja för varje period är 15 procent.   
  • Under utbetalningstiden finns det, under vissa förutsättningar, möjlighet att ändra utbetalningstiden och fördelningen av andelarna. 
Läs mer om Flexibel utbetalning

Tänk på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer detaljerad information om fonderna och riskerna finns i fondernas faktablad som finns i anslutning till respektive fond i fondlistan. Denna produktinformation ska inte ses som placeringsrådgivning. Kontakta en rådgivare om du önskar personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter