Gå till innehåll

Bästa knepet för att maxa din pension: ”Har en otrolig effekt”

Att jobba efter 65-årsdagen har ”en otrolig effekt” på den framtida pensionen. Det säger Mats Persson (L), ledamot i den parlamentariska Pensionsgruppen. – Samtidigt är det viktigare än någonsin att spara och planera för ett långt och aktivt liv som pensionär, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Vi har Europas friskaste befolkning. En 70-åring idag har enligt forskare lika god hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet.  

– Det innebär samtidigt att behovet av en jämnare pension under en längre tid har ökat, säger Mattias Munter. 

Fortsätta jobba eller gå i pension? 

Många som närmar sig den magiska 65-årsgränsen vill inget hellre än att varva ned. Men för dig som har lusten och orken att jobba vidare kan det innebära en rejäl boost för pensionen.  

Varje extra arbetsår efter 65 års ålder ger cirka 7–8 procent högre allmän pension – för resten av livet. Om du fortsätter att arbeta efter din 66-årsdag betalar du dessutom lägre skatt på lönen, på grund av dubbelt jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag.  

– Men glöm inte att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionsavsättningar efter 65 års ålder – det är ingen självklarhet, säger Mattias Munter. 

”Otrolig effekt” 

I programmet Skandia Live ger Mats Persson (L) och Mattias Munter sina tre bästa tips på hur du kan höja din pension. Vid sidan av privat pensionssparande och att se till att du har tjänstepension är det just att jobba efter 65 som kan löna sig allra mest. 

– Sista åren i arbetslivet behöver man kanske inte jobba heltid, utan man kanske jobbar deltid, säger Mats Persson (L). 

Han tipsar om att gå in på minPension.se och själv se efter hur pensionen blir om man jobbar till 66 eller kanske 67 års ålder.  

– Det har väldigt stor påverkan på vilken pension man får, avslutar Mats Persson (L).

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter