Sömnforskaren avslöjar sanningen bakom vanliga sömnmyter – och ger sina bästa sömntips
Måste man sova 8 timmar i sträck? Blir man en bättre problemlösare om man sover mer? Det finns många myter om sömn och dess effekter för vår hälsa. Sömnforskaren Christian Benedict går igenom sömnens betydelse på hälsan och slår hål på några seglivade myter om sömn.
Lyssna på sömnforskaren Christian Benedict i vår nya podd Hur är läget egentligen? i klippet ovan.
Sommartid blir vintertid och ämnet sömn blir en het potatis att diskutera på arbetsplatser och vid middagsbord. Och visst kan man förstå varför – sömn är en av våra mest grundläggande behov och påverkar i hög grad vår hälsa och hur vi presterar. Men hur viktigt är egentligen sömnen?
– En forskningsstudie har visat att läkarstudenter hade 40 procent större sannolikhet att lösa en matematisk uppgift när de fick sova på saken, säger sömnforskaren Christian Benedict i vår hälso-podd ”Hur är läget, egentligen?”.
Han lyfter även att ny forskning visar att så lite som 15-30 sekunder ytlig lättsömn kan göra stor skillnad för vår förmåga att lösa uppgifter.
Vanliga myter om sömn
Enligt Benedict är sömnproblem allt vanligare i dagens samhälle. Över 40% av människor i Sverige upplever någon form av sömnbesvär. Men vad definieras egentligen som sömnbesvär?
Ett vanligt missförstånd är att sömnbesvär endast handlar om att inte få tillräckligt med sömn. Men enligt Christian är det mer komplicerat än så. Sömnbesvär kan vara relaterade till olika faktorer, inklusive sömnens kvalitet, hur djupt man sover och hur mycket man vaknar under natten.
– Vi är ofta benägna att enbart se till tiden man sover. Men det finns folk som sover 7-8 timmar men fortfarande lider av sömnbesvär. Man kan ha sömnapné eller andra besvär som kan innebära en fragmenterad eller ytlig sömn, säger han och slår i samma veva hål på ytterligare en myt:
– Det är viktigt att inte fastna i tanken att alla måste sova exakt 8 timmar i sträck varje natt. Sömn är mer individanpassat och komplexare än så.
Men vad finns det då för fördelar med en god natts sömn? Sömnen har en direkt påverkan på vår arbetsprestation och kreativitet. Sömnen hjälper till att befästa det vi har lärt oss under dagen, främjar kreativitet och ger oss återhämtning, vilket är viktigt när vi står inför utmaningar på arbetsplatsen eller i vardagen. Christian tar också upp att forskning har visat att personer som har haft en god nattsömn presterar bättre i stressiga situationer jämfört med de som inte har sovit tillräckligt.
Christians bästa sömntips
Christian Benedict betonar vikten av att släppa sömnstressen och att inte ta alla råd som sprids på nätet som absoluta sanningar.
– Det är viktigt att ha en balanserad och individanpassad diskussion kring ämnet och också lyfta komplexiteten av sömn, säger Christian.
För att förbättra sömnen rekommenderar Christian att skapa rutiner och kontraster mellan dag och natt. Det innebär att följa regelbundna sömntider, fasta måltider samt att undvika intensiv träning, alkohol och överdrivet använde av mobiltelefoner nära läggdags. Att skapa en lugn och bekväm sovmiljö är också viktigt del för att främja en god natts sömn.
Vad kan arbetsgivare göra för att förbättra sömnen för medarbetare?
Sömn är en prestation-höjare – båda för individ men också för företag. Så hur kan man som företagare hjälpa sina medarbetare till bättre sömn?
– Först och främst: respektera privatsfären. För de allra flesta som inte jobbar skift så jobbar man mellan 8-16 eller 9-17. Men nu när vi alla har smartphones så har vi en tillgänglighet som gör att den tydliga gränsen mellan jobb och privatliv inte längre finns. Det är problematiskt, säger Christian.
Han menar att man behöver tid utanför arbetet där man kan återhämta sig och göra annat som skapar kreativitet. Som i sin tur kan spilla över i sitt dagliga arbete.
– Eftersom jag är från Tyskland hänvisar jag gärna till ett tyskt bilföretag som bestämde sig för att vissa av deras medarbetare inte fick använda sina tjänstemobiler utanför arbetstid. Resultatet visade att livskvalitén blev mycket bättre för de som inte använde telefonen utanför jobbet. Vi behöver en tid under dygnet där vi inte jobbar utan får tid att återhämta oss på, säger Christian.
Andra läser också om
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer
Naprapat-Jonas: Här är nyckeln till ett starkare, friskare och lyckligare liv
Vi behöver både stillhet och rörelse för att må och prestera på topp. Och god hälsa omfattar HELA kroppen, där alla ... Läs mer