Gå till innehåll

Miljonärens dolda knep – så blir barnen rika med listig psykologi

För 33-åriga psykologen och sparprofilen Jonathan Eliasson handlar allt om ekonomisk trygghet. För hela familjen. Och när det kommer till att göra barnen rika har han ett listigt knep.

Jonathan och hans fru Sara har en aggressiv plan. Halva nettolönen investeras i en sparportfölj med mål om att bygga upp ett kapital på åtta miljoner kronor.

Familjen är snart i hamn – men det är bara en början.

– Först handlar det om att vi ska bli ekonomiskt oberoende, sedan att kunna bygga upp en trygghet så att barnen är ekonomiskt oberoende, säger Jonathan i podden ”En påse pengar”.

Vill jobba vidare

Pengarna investeras mestadels i aktier och tanken är att så småningom kunna gå runt på den avkastning och utdelning som innehavet genererar. Jonathan poängterar att det handlar om ekonomisk trygghet – inte tidig pension.

– Vi kommer inte att sluta arbeta, vi älskar våra jobb. Vad vi gör är att vi bygger upp en pengamaskin som ska ta hand om familjens trygghet, säger han.

Jonathan och Saras tre barn är i allra högsta grad delaktiga i familjens sparplan. Trots att de ännu bara går i förskolan och lågstadiet, får de själva vara med och välja var pengarna ska placeras.

 

"Pengarna blir deras egna och de kan välja att köpa vad de vill"

 

– Vi har inget aktivt sparande i deras namn, utan de har ett eget sparande. Jag och min fru ligger 100 procent i aktier för vi är ganska aktiva och för att vi tycker det är roligt. Barnen sparar i investmentbolag och fonder, så där behöver vi inte vara lika aktiva, säger han.

Smart strategi

Familjen har förhandlat fram ett antal arbetsuppgifter i hemmet. På barnens ”måstelista” finns bland annat att duka undan från köksbordet och städa sina rum. Sedan finns det också andra arbetsuppgifter som kan utföras mot betalning.

– Pengarna blir deras egna och de kan välja att köpa vad de vill, säger Jonathan, som berättar att han har ett sätt att göra sparandet mer intressant för sina barn.

– Har de tjänat in 100 kronor och vill köpa godis för 100 kronor får de göra det. Men om de istället väljer att köpa aktier, då lägger vi på 50 procent. Då får de aktier för 150 kronor för att skapa en positiv situation.

Tanken är enligt Jonathan att barnen både ska få en rolig upplevelse och lära sig värdet av pengar och långsiktigt sparande.

– Helt plötsligt blir de mer intresserade av att investera sina pengar!

Lyssna på Jonathan Eliasson i vår kvartspodd ”En påse pengar”

Kom igång med barnspar

Kom igång med ett sparande till första lägenheten, körkortet eller varför inte utlandsstudier? 

3 enkla steg

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter