Gå till innehåll
Skandias app i mobiltelefon

Handla säkert på Black Friday

I takt med att inflationen ökar höjs bolåneräntor och matpriser, samtidigt som elkostnaderna stiger. Det är nu ännu viktigare att göra smarta val inför Black Friday. Vi har samlat några tips till dig som vill handla tryggt och säkert.

Våra främsta tips om hur du handlar säkert


Köpgräns

 • Välj hur hög köp- respektive uttagsgräns dina kort ska ha i butik, på internet eller i automat under en rullande tidsperiod
 • Stäng ett eller flera kort för köp i butik, via internet eller för automatuttag
 • Köp- och uttagsgränserna hanterar du i internetbanken eller mobilappen

Köpgränsen i butik och på internet gäller under rullande 30-dagars period. Uttagsgränsen i automat gäller under rullande 7-dagars period. Med rullande menas att vi sammanväger de köp/uttag som har skett under den angivna perioden. Om dessa överstiger gränsen nekas köpet/uttaget.

Regionspärr

Som en extra säkerhet är alla våra kort spärrade för användning utanför Europa till dess att du har låst upp kortet.

När du ska ut och resa öppnar du enkelt upp ditt kort för den region du ska resa till.

 

Hantera regionspärr via Internetbanken:

 1. Klicka här för att logga in i internetbanken
 2. Du hamnar då på sidan för regionspärr
 3. Öppna spärren genom att ange region och tidsperiod
 4. Spärren slås på automatiskt igen när tidsperioden är slut

Hantera regionspärr via mobilbanken:

 1. Logga in i appen
 2. Gå till "Konton & Kort" och välj önskat kort
 3. Välj "Regionspärr" och öppna spärren genom att trycka på vald region
 4. Spärren slås på automatiskt igen när tidsperioden är slut

Om du inte har tillgång till mobil- eller internetbanken kan du ringa oss vardagar 7-23 & helgdagar 8-22 på +46-771-55 55 00.

 

Visa Secure

Visa Secure innebär att dina köp inom e-handeln måste signeras med BankID, Mobilt BankID eller en sms-kod.

Det är ett smidigt sätt att förhindra bedrägerier och bidrar till att du kan känna dig trygg när du handlar på nätet. Alla våra kort är kopplade till Visa Secure.

För att signera ett köp använder du antingen BankID eller sms-kod. Använder du sms-kod behöver du registrera ditt mobilnummer hos oss, om du inte redan gjort det, samt använda din personliga PIN-kod* i samband med internetköpet.

*Avser PIN-koden du har fått med rekommenderat brev och bytt till en egen 4-siffrig personlig kod och alltså inte koden till ditt Visa-kort.

Hand lägger bollar i glasskål

Vill du spara istället?

I stället för att lägga pengar på saker du inte behöver kan du investera dina pengar i ett sparande. En liten summa varje månad kan med tiden växa sig stor.

Läs mer om olika sätt att spara och räkna på vad ett månadssparande kan ge.

Räkna på vad ett månadssparande kan ge

Så undviker du att bli lurad under Black Friday

Lyssna på Jan Olsson, kriminalkommissarie och en av landets främsta experter på internetrelaterad brottslighet, utsedd till Årets Säkerhetsprofil 2022, i vår podd En påse pengar.

Läs artikeln och lyssna på podden där Jan berättar hur du undviker att bli lurad när du shoppar online. Han listar även de vanligaste IT-attackerna och hur du bäst skyddar dig.

Jämför priser på Black friday

Jämför priserna på de varor du planerar att köpa. Det finns många jämförelsetjänster som bevakar prisutvecklingen på varorna du är intresserad av. En del företag kan ha smyghöjt priser innan Black Friday för att det sen ska framstå som att de sänkt priserna radikalt. 

Från och med den 1 september i år har det gjorts en ändring i prisinformationslagen som ska förhindra den här typen av falska reor. 

Handla hållbart på Black Friday

Black Friday kan ofta bidra till ogenomtänkta köp och konsumtionshets, vilket har en dålig påverkan på miljön. Många föredrar att shoppa medvetet och bidra till en cirkulär ekonomi.

Kolla gärna i second hand-butiker, eller på olika köp- och säljsajter efter varan du söker. Gör klimatsmarta val samtidigt som du sparar pengar på begagnade varor.