Gå till innehåll
Skandias app i mobiltelefon

Handla smart och säkert på Black Friday

Nu drar den stora köphelgen igång och handeln överöser oss med reklam om olika erbjudanden där det är lätt att ryckas med i köpkarusellen. Vi har samlat några tips om hur du både handlar smart och säkert!

Våra främsta tips om hur du handlar säkert


Köpgräns

 • Välj hur hög köp- respektive uttagsgräns dina kort ska ha i butik, på internet eller i automat under en rullande tidsperiod
 • Stäng ett eller flera kort för köp i butik, via internet eller för automatuttag
 • Köp- och uttagsgränserna hanterar du i internetbanken eller mobilappen

Köpgränsen i butik och på internet gäller under rullande 30-dagars period. Uttagsgränsen i automat gäller under rullande 7-dagars period. Med rullande menas att vi sammanväger de köp/uttag som har skett under den angivna perioden. Om dessa överstiger gränsen nekas köpet/uttaget.

Regionspärr

Som en extra säkerhet är alla våra kort spärrade för användning utanför Europa till dess att du har låst upp kortet.

När du ska ut och resa öppnar du enkelt upp ditt kort för den region du ska resa till.

Hantera regionspärr via Internetbanken:

 1. Klicka här för att logga in i internetbanken
 2. Du hamnar då på sidan för regionspärr
 3. Öppna spärren genom att ange region och tidsperiod
 4. Spärren slås på automatiskt igen när tidsperioden är slut

Hantera regionspärr via appen:

 1. Logga in i appen
 2. Gå till "Konton & Kort" och välj önskat kort
 3. Välj "Regionspärr" och öppna spärren genom att trycka på vald region
 4. Spärren slås på automatiskt igen när tidsperioden är slut

Om du inte har tillgång till mobil- eller internetbanken kan du ringa oss vardagar 7–23 & helgdagar 8–22 på +46-771-55 55 00.

Visa Secure

Visa Secure innebär att dina köp på nätet måste signeras med BankID, Mobilt BankID eller en sms-kod.

Det är ett smidigt sätt att förhindra bedrägerier och bidrar till att du kan känna dig trygg när du handlar på nätet. Alla våra kort är kopplade till Visa Secure.

För att signera ett köp använder du antingen BankID eller sms-kod. Använder du sms-kod behöver du registrera ditt mobilnummer hos oss, om du inte redan gjort det, samt använda din personliga PIN-kod* i samband med internetköpet.

*Avser PIN-koden du har fått med rekommenderat brev och bytt till en egen 4-siffrig personlig kod och alltså inte koden till ditt Visa-kort.

Så undviker du att bli lurad

Lyssna på Jan Olsson, kriminalkommissarie och en av landets främsta experter på internetrelaterad brottslighet, utsedd till Årets Säkerhetsprofil 2022, i vår podd En påse pengar. I avsnittet berättar Jan hur du undviker att bli lurad när du shoppar online. Han listar även de vanligaste IT-attackerna och hur du bäst skyddar dig.

Jämför priser

Jämför priserna på det du planerar att köpa. En del företag kan ha smyghöjt priserna innan Black Friday för att det sedan ska framstå som att de sänkt priserna radikalt. Ett tips är att använda sig av en jämförelsetjänst som bevakar prisutvecklingen över en längre period för att säkerställa att man inte betalar för mycket.

Handla hållbart

Black Friday kan ofta bidra till ogenomtänkta köp och konsumtionshets, vilket har en dålig påverkan på miljön. Många föredrar att shoppa medvetet och bidra till en cirkulär ekonomi.

Kolla gärna i second hand-butiker, eller på olika köp- och säljsajter efter varan du söker. Gör klimatsmarta val samtidigt som du sparar pengar på begagnade varor.

Granska mejl och SMS

I kölvattnet av den stora köpfesten skickas mängder med leveransaviseringar, och det finns stor risk för falska aviseringar, vilket t.ex. PostNord varnat för. Sms:en kan innehålla en länk med en uppmaning om att logga in och legitimera sig för att bekräfta leveransuppgifter, där syftet är att komma över kortuppgifter som kan säljas vidare.

Tips!
Kontrollera länkar i sms – ser de riktiga ut? Klicka aldrig om du är osäker. Använd dig av leverantörens eller transportörens egen app för att följa din leverans och göra val.