Gå till innehåll
Plånbok och solglasögon på ett bord

Betala smart med kortet i annan valuta

 • Välj lokal valuta när du handlar utomlands
 • Spara spärrnumret om olyckan skulle vara framme
 • Här kan du läsa mer om hur du öppnar kortets regionspärr inför resan och ser över dina köp- och uttagsgränser.

Så här funkar det när du betalar med kort i annan valuta

Valutaväxlingskurs

Vi använder Visas valutaväxlingskurs med ett valutaväxlingspåslag om f.n. 1.65%. Valutan upphandlas på valutamarknaden och köpkursen mot svenska kronor sätts flera gånger om dagen.

När du handlar i annan valuta än SEK så reserveras beloppet till en preliminär växlingskurs som gäller vid köptillfället. När beloppet senare bokförs på kontot, vilket vanligtvis sker inom 1–3 dagar, så sätts den definitiva växlingskursen av Visa. Detta kan innebära att varan eller tjänsten blir billigare eller dyrare jämfört med den kurs som noterades vid köptillfället.

 • Om du vill veta det preliminära beloppet i SEK kan du använda Visa's Valutaväxlingsomräknare.

  Gör så här

  1. Öppna Visa's valutaväxlingsomräknare genom att klicka här
  2. I fältet “Amount” fyller du i det belopp du ska betala i den utländska valutan
  3. I fältet “Bank fee” anger du vårt valutaväxlingspåslag f.n. 1.65%
  4. I fältet “Card currency” väljer du Swedish krona (SEK)
  5. I fältet “Transaction currency” anger du den utländska valuta du ska handla i
  6. Tryck på “Calculate exchange rate”
  7. Det preliminära beloppet i SEK inklusive vårt valutaväxlingspåslag visas.

Jämföra valutaväxlingskostnader

Fr o m 2020-04-19 träder en ny EU-förordning ikraft. Förordningen innebär att du som kortkund enklare ska kunna jämföra olika valutaväxlingsavgifter i relation till Europeiska Centralbanken (ECB:s) referensväxelkurser i samband med kortbetalning i EU-valuta inom EU.

Vi tillämpar ett sk fluktuerande valutaväxlingspåslag i förhållande till ECB’s referensväxelkurs. Det innebär att man till bankens valutaväxlingspåslag lägger till skillnaden mellan Visas växlingskurs och ECB’s växlingskurs för att få fram ett jämförbart värde i förhållande till andra aktörer.

Visa's Valutaväxlingsomräknare

 • Exempel: du gör ett köp om 100 Euro, Visas valutaväxlingskurs är vid tillfället 10,6051 och ECB’s valutaväxlingskurs är vid samma tillfälle 10,5743, skillnaden mellan dessa kurser är 0.0308. Denna skillnad läggs till valutaväxlingspåslaget och utgör det sk fluktuerande valutaväxlingspåslaget.

  Det fluktuerande valutaväxlingspåslaget redovisas i Visa's Valutaväxlingsomräknare under "% Mark-up over European Central Bank Rate". Läs mer om hur du tar fram detta under "Om du vill veta det preliminära beloppet i SEK" ovan.

  Observera att det endast är jämförelseavgiften för valutaväxling som visas. Det kan tillkomma andra avgifter såsom avgift för kontantuttag. Se prislista.

  ECB's kurser i EUR