Gå till innehåll
Man sitter i soffa med läsplatta

Handla säkert och smart

  • Med Visa Secure kan du handla säkert på nätet, signera enkelt med BankID/Mobilt BankID eller SMS-kod
  • Med vårt kreditkort får du Köpskydd och Leveransförsäkring när du handlar
  • Betala med Swish, snabbt, enkelt och kostnadsfritt

Med våra kort får du säkerheten på köpet. Anpassa dina köpgränser och spärrar genom att logga in i Internet- eller mobilbanken.

Våra 5 tips om hur du handlar säkert

1. Köpgräns

  • Välj hur hög köp- respektive uttagsgräns dina kort ska ha i butik, på internet eller i automat under en rullande tidsperiod
  • Stäng ett eller flera kort för köp i butik, via internet eller för automatuttag
  • Köp- och uttagsgränserna hanterar du i Internetbanken eller Mobilbanken

Köpgränsen i butik och på internet gäller under rullande 30-dagars period. Uttagsgränsen i automat gäller under rullande 7-dagars period. Med rullande menas att vi sammanväger de köp/uttag som har skett under den angivna perioden. Om dessa överstiger gränsen nekas köpet/uttaget.

2. Visa Secure

Visa Secure innebär att alla dina köp måste signeras med BankID, Mobilt BankID eller en sms-kod.

Det är ett smidigt sätt att förhindra bedrägerier om ditt kort eller kortnummer kommer i orätta händer. På så sätt kan du känna dig trygg när du handlar på nätet. Alla våra kort är kopplade till Visa Secure.

För att signera ett köp använder du antingen BankID (mobilt eller på fil) eller sms-kod. Använder du sms-kod behöver du registrera ditt mobilnummer hos oss, om du inte redan gjort det, samt använda din personliga PIN-kod* i samband med internetköpet. Om du inte kommer ihåg din PIN-kod eller vill registrera ditt mobilnummer är du välkommen att kontakta oss på 0771-55 55 00 så hjälper vi dig.

*Avser PIN-koden du har fått med rekommenderat brev och bytt till en egen 4-siffrig personlig kod och alltså inte koden till ditt VISA-kort.

Har du inte Mobilt BankID än? Ladda ner det på en gång – det kommer förenkla alla dina bankaffärer, inte bara webbshoppingen.

   

3. Förvara ditt kort säkert

Ha ditt kort under uppsikt eller förvara det väl. Tänk på att aldrig förvara koden på ett sådant sätt att kortet och koden kopplas samman – memorera din kod. Var extra uppmärksam i t.ex. tunnelbanor, flygplatser och andra offentliga platser där det finns risk för ficktjuvar. Om olyckan är framme och du behöver spärra ditt kort ska du ringa 0771-33 20 00 om du befinner dig i Sverige och +46 771-33 20 00 om du är utomlands. Spärrservice har öppet dygnet runt, årets alla dagar.

4. Betala med Swish

Du vet väl om att många butiker numera accepterar betalning via Swish?

Betala ditt köp med Swish genom att logga in på din Swish-app och uppge betalningsuppgifterna. Du godkänner köpet med Mobilt BankID och du får omedelbart en betalningsbekräftelse. Pengarna dras från ditt anslutna konto direkt.

  • Om du väljer att betala med Swish ska du tänka på att du har en daglig beloppsgräns för hur mycket du kan betala per dygn. Beloppet är mellan 0 - 10 000 kr. Du kan när som helst ändra denna beloppsgräns under ”Mina Swishanslutningar”. Ska du swisha ett högre belopp kan du ange en tillfällig beloppsgräns på upp till 150 000 kr under ett specifikt datum. Den tillfälliga beloppsgränsen ersätter under ett dygn den dagliga beloppsgränsen.

  • Tänk på att de försäkringar du har genom ditt kort inte gäller vid betalning med Swish.

5. Kontakt vid misstanke om bedrägliga kortköp

Om du upptäcker eller har misstanke om bedrägliga kortköp ska du omedelbart kontakta spärrservice. Ring 0771-33 20 00 om du befinner dig i Sverige och +46 771-33 20 00 om du är utomlands.

Samtliga korttransaktioner övervakas i ett system som varnar vid misstanke om bedrägliga köp eller uttag. Systemet är i drift 24 timmar om dygnet, året runt. När systemet upptäcker en misstänkt transaktion kontaktar vi dig via telefon för att kontrollera om det är en riktig eller en bedräglig transaktion.

Köptips inför storhelgerna

Sätt en budget

Det är lätt att skena iväg och handla bara för att man tycker det är billigt. Bestäm därför innan hur mycket pengar du kan och vill göra av med. För att säkerställa att du har lite extra pengar närmare jul kan det redan nu vara idé att börja buffertspara

Bestäm dig innan

Köp inte bara för att du tycker det är billigt utan bestäm dig innan för vad du ska handla. På detta sätt undviker du onödiga spontanköp.

Bevaka priset

Kolla priserna på de varor du planerar köpa. En del företag kan ha smyghöjt priserna innan för att det sen ska framstå som att de sänkt priserna radikalt.

Avgifter

Handlar du från utlandet behöver du ta höjd för eventuella fraktavgifter, tull och moms. Ta detta i beaktande när du tittar på prislappen för själva varan.

Spara

Inte sällan har vi svårt att komma på vad vi ska köpa i julklapp åt våra nära och kära. Istället för att lägga pengar på saker som de inte behöver eller uttryckligen önskat sig, kan du till t.ex. åt barn eller barnbarn, fylla på ett befintligt sparande eller öppna ett nytt sparande.

Varning för falska samtal

Det förekommer en hel del artiklar i pressen just nu om personer som har blivit lurade att genomföra transaktioner på uppmaning av bedragare. Rådet är att aldrig lämna ut koder som du fått av banken, det kan vara koder till ditt BankID, kort, engångskoder via SMS, kodkort eller PIN-koder. Om du misstänker att någon kommit över din kod till ditt BankID ska du omedelbart spärra ditt BankID och hämta ut ett nytt.

Slå aldrig in din BankID-kod på uppmaning av någon annan, även om du är säker på att den som kontaktar dig exempelvis är polis eller din bank.

Läs mer på vår sida om att surfa säkert.