Gå till innehåll
Världskarta

Bakslag nu, ännu en rekyl 2022?

Så sent som i somras förväntades återhämtningen fortsätta i oförminskad styrka under hösten. Vartefter tiden har gått har det dock blivit allt mer tydligt att den globala konjunkturen har drabbats av bakslag. Tillväxtprognoserna för 2021 har sänkts för flera stora länder. Samtidigt är bilden av nästa år oförändrad och en mycket stark global tillväxt förväntas under 2022. Är förväntningarna rimliga?

Läs senaste marknadsbrevet

En balansgång mellan tillfällig och varaktig inflation

Inflationen fortsätter att vara ett hett diskussionsämne. Framför allt handlar det om USA, men även i Europa och Storbritannien har risken för en mer varaktig förhöjd inflation ökat under hösten. Trots att en hel del av prisuppgångarna i år är av tillfällig karaktär så blir det allt svårare att avfärda inflationsuppgången, i sin helhet, som övergående. Risken är att penningpolitiken behöver anpassa sig snabbare än vad som var väntat för bara några månader sedan.

Läs hela artikeln

Vinstöverraskningar slår stigande räntor

Efter en trög börsutveckling under starten på hösten, steg optimismen på nytt i oktober. Aktiekurserna får nytt stöd ifrån bolagens delårsrapporter för tredje kvartalet som sammantaget var bättre än förväntat. Såväl Stockholmsbörsen som ett globalt börsindex handlas nu nära nya rekordnivåer. Men kan bolagen fortsätta att överraska och hur länge kan börsen ignorera de stigande räntorna?

Läs hela artiklen

Experternas bästa tips

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Börja prenumerera på våra Marknadsbrev och Placeringsutsikter idag och var först med att få våra ekonomers analys av marknaden och spar- och placeringstipsHelt gratis och direkt i din inkorg. Hur vi använder din mejladress

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.

Johan Lundqvist är makroekonom på Skandia. Han arbetar med konjunktur- och placeringsbedömningar.

Twitter: @j_lundqvist1

Seyran Naib är makroekonom på Skandia. Hon arbetar med konjunktur- och placeringsbedömningar.

Handla med fonder och aktier

Fondtoppen – mest köpta och sålda fonderna

De mest köpta fonderna i december bland våra utvalda fonder

 1. Skandia Sverige Exponering
 2. Skandia Global Exponering
 3. Skandia Nordamerika Exponering
 4. Skandia Europa Exponering
 5. Skandia USA

Tänk på! Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar. Läs mer här

 1. Skandia Försiktig
 2. Skandia Balanserad
 3. Carnegie Fastighet Norden
 4. Schroder Global Energy Transition
 5. East Capital Ryssland

Tänk på

Topplistan bör inte användas för att fatta enskilda investeringsbeslut. 

Handla med aktier – när och var du vill

Handla aktier med våra smarta verktyg och kunniga aktiemäklare. Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, genom våra smarta verktyg och med hjälp av våra kunniga aktiemäklare.

 • Fast pris 69 kr för affärer upp till 250 000 kr
 • Aktier, fonder och andra värdepapper på Nasdaq, NGM och NDX 
 • Få koll på marknaden med Skandia Trader
Vi gör det enklare

Tänk på

Tänk på att informationen på denna sida inte är avsedd som investeringsrådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden. Om du vill ha personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare på Skandia. Bolaget har inget ansvar för eventuella åtgärder som vidtagits enbart på grundval av detta material. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder eller andra finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.