Gå till innehåll
Världskarta

Vad är rimlig förväntan på börsen?

Den svängiga utvecklingen på världens börser fortsätter och statistiken tecknar en splittrad bild av konjunkturen. I månadens marknadsbrev skissar våra ekonomer på två tänkbara scenarier för börsen. Utsikterna hänger i hög grad på om centralbankerna kommer lyckas att mjuklanda ekonomin.

Läs senaste marknadsbrevet
Marknadsbrev juni 2022

Konjunkturen tappar fart

Parallellt med den ostadiga utvecklingen på de finansiella marknaderna märks även växande oro för styrkan i högkonjunkturen. Att tillväxten saktar in i år är givet, och prognoser har skruvats ned löpande sedan årsskiftet. Risken att inbromsningen övergår i en bred lågkonjunktur som inbegriper flera länder redan i år bedömer vi fortfarande som låg. Men vi oroas av signaler som pekar i fel riktning.

Läs artikeln
Marknadsbrev juni 2022

Börserna som har gått bäst och sämst i år

Vi börjar närma oss semestertider och om några veckor har vi nått halvtid för 2022. De gångna månaderna har varit sällsynt händelserika och börserna har bjudit på tvära kast åt båda hållen. Många har nog haft svårt att hänga med mellan varven; Hur har de olika börserna gått, egentligen? I den här översiktsartikeln ger vi en summering av vad som har hänt så här långt under 2022 på fem olika aktiemarknader.

Läs artikeln

Experternas bästa tips

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Börja prenumerera på våra Marknadsbrev och Placeringsutsikter idag och var först med att få våra ekonomers analys av marknaden och spar- och placeringstipsHelt gratis och direkt i din inkorg. Hur vi använder din mejladress

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.

Johan Lundqvist är makroekonom på Skandia. Han arbetar med konjunktur- och placeringsbedömningar.

Twitter: @j_lundqvist1

Handla med fonder och aktier

Fondtoppen – mest köpta och sålda fonderna

De mest köpta fonderna i maj 2022 bland våra utvalda fonder

 1. Skandia Global Exponering
 2. Skandia Kortränta
 3. BlackRock Natural Resources
 4. Lynx Dynamic
 5. Skandia Sverige Exponering

Tänk på! Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar. Läs mer här

 1. Skandia Försiktig
 2. BlackRock World Gold
 3. Skandia Balanserad
 4. Handelsbanken Brasilien
 5. Skandia Realränta

Tänk på! Topplistan bör inte användas för att fatta enskilda investeringsbeslut. 

Handla med aktier – när och var du vill

Handla aktier med våra smarta verktyg och kunniga aktiemäklare. Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, genom våra smarta verktyg och med hjälp av våra kunniga aktiemäklare.

 • Fast pris 69 kr för affärer upp till 250 000 kr
 • Aktier, fonder och andra värdepapper på Nasdaq, NGM och NDX 
 • Få koll på marknaden med Skandia Trader
Vi gör det enklare

Tänk på

Tänk på att informationen på denna sida inte är avsedd som investeringsrådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden. Om du vill ha personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare på Skandia. Bolaget har inget ansvar för eventuella åtgärder som vidtagits enbart på grundval av detta material. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder eller andra finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.