Gå till innehåll
Jordglob

Glödhet konjunktur svalnar av – vad betyder det för börsen?

I år har temperaturen i världsekonomin stigit rejält och börsutvecklingen har så här långt varit enastående. Stockholmsbörsen har gått upp omkring 25 procent och ett globalt börsindex ungefär 20 procent i svenska kronor. Vår bedömning är att både konjunkturen och börsen går in i en lugnare fas framöver.

Läs senaste placeringsutsikter
Wall street

Hur stor är potentialen i aktier?

Efter en mycket stark börsutveckling sedan botten i fjol är frågan nu hur stor potentialen framåt ser ut. Även om vi räknar med att börsen går in i en lugnare fas framöver, så är våra förväntningar inte låga. Med långsamt sjunkande värderingar bör ett globalt börsindex kunna ge en årlig avkastning som är i nivå med historiska genomsnitt under de kommande åren. 

Läs hela artikeln
New York

Välkommen inbromsning i konjunkturen

Återhämtningen i världsekonomin har varit kraftfull och tillväxten ser ut att toppa i detta nu. Den glödheta konjunkturen går därmed in i ett lugnare tempo kommande månader. Det handlar dock inte om en tvär inbromsning och utsikterna för 2022 är goda. För att minska risken för överhettning och värna uthålligheten i konjunkturcykeln, anser vi att det är välkommet att ekonomin lugnar ner sig en aning.

Läs hela artiklen
Värdemätare oktober 2021

Långsiktig potential och riskspridning i fokus

I Placeringsutsikter gör vi en bedömning av den långsiktiga avkastningspotentialen på världens sju aktiemarknader.

Läs om de olika marknaderna

Experternas bästa tips

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Börja prenumerera på våra Marknadsbrev och Placeringsutsikter idag och var först med att få våra ekonomers analys av marknaden och spar- och placeringstipsHelt gratis och direkt i din inkorg. Hur vi använder din mejladress

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.

Johan Lundqvist är makroekonom på Skandia. Han arbetar med konjunktur- och placeringsbedömningar.

Twitter: @j_lundqvist1

Seyran Naib är makroekonom på Skandia. Hon arbetar med konjunktur- och placeringsbedömningar.

Handla med fonder och aktier

Fondtoppen – mest köpta och sålda fonderna

De mest köpta fonderna i september bland våra utvalda fonder

 1. Skandia Kortränta
 2. Carnegie Corporate Bond
 3. Carnegie Likviditet 
 4. Skandia Kapitalmarknad
 5. Öhman FRN Hållbar

Tänk på

En placering i finansiella instrument som t.ex. aktier, fonder eller andra värdepapper, är förenad med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut så ta alltid del av detaljerad information innan du fattar beslut.

 1. Carnegie Fastighet Norden
 2. Skandia Global Exponering
 3. ODIN Sverige
 4. Skandia Nordamerika Exponering
 5. Skandia Småbolag Sverige

Tänk på

Topplistan bör inte användas för att fatta enskilda investeringsbeslut. 

Handla med aktier – när och var du vill

Handla aktier med våra smarta verktyg och kunniga aktiemäklare. Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, genom våra smarta verktyg och med hjälp av våra kunniga aktiemäklare.

 • Fast pris 69 kr för affärer upp till 250 000 kr
 • Aktier, fonder och andra värdepapper på Nasdaq, NGM och NDX 
 • Få koll på marknaden med Skandia Trader
Vi gör det enklare

Tänk på

Tänk på att informationen på denna sida inte är avsedd som investeringsrådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden. Om du vill ha personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare på Skandia. Bolaget har inget ansvar för eventuella åtgärder som vidtagits enbart på grundval av detta material. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder eller andra finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.