Gå till innehåll
Jordglob

Euforiska marknader och stärkt konjunktur

Starten på det nya året har präglats av stor optimism på de finansiella marknaderna. I år väntas tillväxten i världsekonomin ta ordentlig fart, vilket i kombination med stöttande ekonomisk politik har eldat på börserna. 

Läs senaste placeringsutsikter

Börsutsikterna utmanas av höga värderingar

Börsoptimismen spirar och mycket pekar på att vi befinner oss i början av en ny konjunkturcykel där aktier tenderar att utvecklas starkt. Samtidigt dämpar de höga värderingarna vår entusiasm. Som sparare behöver man därför ha rimliga förväntningar på avkastningen.

Läs hela artikeln

Skyhög tillväxt i sikte

Efter fjolårets tvärnit för världsekonomin väntas en massiv rekyl i år. Med en tillväxttakt på omkring 5,5 procent för global BNP i år blir 2021 ett av de starkaste åren på flera decennier. Även om rekordexpansiv ekonomisk politik och i viss mån uppdämda behov bidrar, så är det vaccinen som är den viktigaste förklaringen.

Läs artiklen

Är inflationen på väg att ta fart?

Omfattande ekonomiska stimulanser från regeringar och centralbanker under det senaste året har fått liv i frågan om inflation. Är det så att alla de pengar som kommer ut i ekonomin nu kommer leda till att priserna kommer öka i snabb takt – särskilt när räntorna är försumbara? 

Läs hela artikeln

Marknaderna med högst långsiktig potential

I Placeringsutsikter gör vi en bedömning av den långsiktiga avkastningspotentialen på världens sju aktiemarknader.

Läs om de olika marknaderna

Experternas bästa tips

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Börja prenumerera på våra Marknadsbrev och Placeringsutsikter idag och var först med att få våra ekonomers analys av marknaden och spar- och placeringstipsHelt gratis och direkt i din inkorg. Hur vi använder din mejladress

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.

Johan Lundqvist är makroekonom på Skandia. Han arbetar med konjunktur- och placeringsbedömningar.

Twitter: @j_lundqvist1

Seyran Naib är makroekonom på Skandia. Hon arbetar med konjunktur- och placeringsbedömningar.

Handla med fonder och aktier

Fondtoppen – mest köpta och sålda fonderna

De mest köpta fonderna i juni bland våra utvalda fonder

 1. Skandia Global Exponering
 2. BlackRock Next Generation Technology
 3. Skandia Europa Exponering
 4. Carnegie Fastighet Norden
 5. Skandia Sverige Exponering

Tänk på

En placering i finansiella instrument som t.ex. aktier, fonder eller andra värdepapper, är förenad med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut så ta alltid del av detaljerad information innan du fattar beslut.

 1. Skandia SMART Försiktig
 2. BlackRock World Gold
 3. Skandia SMART Balanserad
 4. BlackRock Natural Resources
 5. Lannebo Småbolag

Tänk på

Topplistan bör inte användas för att fatta enskilda investeringsbeslut. 

Handla med aktier – när och var du vill

Handla aktier med våra smarta verktyg och kunniga aktiemäklare. Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, genom våra smarta verktyg och med hjälp av våra kunniga aktiemäklare.

 • Fast pris 69 kr för affärer upp till 250 000 kr
 • Aktier, fonder och andra värdepapper på Nasdaq, NGM och NDX 
 • Få koll på marknaden med Skandia Trader
Vi gör det enklare

Tänk på

Tänk på att informationen på denna sida inte är avsedd som investeringsrådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden. Om du vill ha personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare på Skandia. Bolaget har inget ansvar för eventuella åtgärder som vidtagits enbart på grundval av detta material. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder eller andra finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.