Gå till innehåll

Swishträsk, nudging och veckopengskontrakt – så gör du ditt barn till ett sparproffs

Går det att göra ekonomi roligt för barn? Att lära sina barn om pengar är viktigt för många föräldrar. Men hur ska man egentligen tänka och vilka fällor ska man undvika? Sparproffset Charlie Söderberg har svaren.

Den mest korkade frågan jag brukar få är ”När är barn redo att prata pengar?”

Det säger sparprofilen Charlie Söderberg i vår podd ”En påse pengar” och menar att barnet är redo att prata ekonomi och ta större ekonomiskt ansvar så fort föräldern är det.

– Man kan börja prata ekonomi med sitt barn redan när de är 3-4 år. Då finns det en sak som är mer värt än allt annat, och det är att göra upplevelsen av pengar lustfylld, säger Charlie Söderberg.

– Du kan börja med att låta ditt barn gå fram själv och köpa bulle nästa gång du är på café. Det kommer inte bara lära barnet att associera själva överlämnandet av pengar med en positiv grej, utan det kommer också göra det modigare, säger Charlie.

Charlie, som bland annat ligger bakom boken ”Gör ditt barn rikt”, menar också att många föräldrar underskattar sitt barns ekonomiska förmågor.

– Barn idag är jättebra på ekonomi. De lär sig hur ekonomi fungerar varje dag genom tv- och dataspel. Spara tre morötter och byt dem mot en melon. De lär sig investeringsstrategier som vi andra fick lära oss på handelshögskolan, säger Charlie.

Gå inte i swishträsket

Att lära barn pengavett från tidig ålder och att ge dem ansvar över en viss summa hjälper dem att förstå pengars värde, det menar Charlie och understryker vikten av veckopeng och att inte ge efter när barnets pengar tar slut.

– Ansvar för veckopeng och studiebidrag är otroligt viktigt. Man har till och med sett att barn som har veckopeng lyckas bättre senare i livet. Veckopeng lär ditt barn skillnaden på när saker är slut och inte slut, säger Charlie.

– Hela poängen med ekonomi är att man ska lära sig hantera resurser i brist. Då är det också otroligt viktigt att det är brist. Om du swishar dina barn så fort veckopengen eller studiebidraget är slut lär du dem ingenting. Det finns alltså bara vinster med att ha en relation som inte bygger på swish, säger Charlie

Och för att se till att du inte hamnar i swishträsket har Charlie en fiffig lösning.

– Skriv ett avtal eller ett kontrakt där du gör det tydligt vad pengarna ska räcka till, och håll dig till det. Glöm inte att slänga in en absurd paragraf eller två så du vet att de har läst igenom allt, säger Charlie.

4 snabba tips från sparproffset

1. Skapa en förlåtande miljö

Alla vill leva i en miljö där vi känner oss trygga och kompetenta. Det gäller såklart även barn. Det är därför viktigt att det inte blir något drama när barnet gör fel.

2. Öppna ett ISK

Ett sätt att göra ekonomi lustfyllt för ditt barn är att öppna ett ISK där barnet själv får välja hur de vill investera sina pengar. Ibland kommer det gå bra och ibland dåligt, men det spelar mindre roll.

3. Vikten av veckopeng

Veckopeng lär barnet att hantera resurser i brist. Skriv ett kontrakt som säger vad barnets pengar ska räcka till, och håll er till det. Gå inte i swishträsket.

4. Gör om och gör rätt

Lägg inte så mycket tid på saker du inte har gjort/gjort och inte kan påverka. Som förälder kan man inte alltid göra rätt. Lär dig av det som inte funkat och gå vidare.

 

Kom igång med barnspar – 3 enkla steg!

Börja spara här

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter