Psykologens råd i oroliga tider
Kriget i Ukraina dominerar nyhetsflödet och nyheterna väcker oro inom många områden. Situationen kan förändras snabbt och det är många som upplever en stor otrygghet. Hur ska jag tänka och agera för att må lite bättre mitt i all ovisshet? Här är psykologen Marie Brembergs råd.

1. Håll fast vid rutiner
När det krisar är det alltid bra att försöka hålla fast vid så många av ens vanligt fungerade rutiner som möjligt. Att se till att man äter bra, tränar, umgås med andra och har tillräckligt med tid för sömn gör oss mer robusta.
2. Sortera tankarna
En viktig faktor när det gäller oro är att försöka dela in oron i kategorier. Är det som jag tänker på något som händer ”här & nu”? Eller är det en ”tänk om”-tanke. En annan bra fråga att ställa sig när man har oroat sig under en tid är: ”Mår jag bättre av det här?” kan man inte svara ”Ja” på den frågan är det bra att börja öva på att byta fokus. Man kan exempelvis behöva se över hur mycket nyheter man konsumerar och kanske införa specifika tider som inte är för nära läggdags.
3. Ta hand om dina känslor
När vi känner starka känslor kan man ibland vilja trycka undan dem vilket kan fungera för stunden men en bättre strategi är att stanna upp och visa sig själv medkänsla. Att sätta ord på sina känslor och normalisera att de finns där just nu kan ge en lugnade effekt.
4. Olika reaktioner
En viktig faktor att tänka på är att vi alla kommer reagera olika på den situationen vi är i. Detta kan ha att göra med vad vi själva varit med om, hur pass oroliga och stressade vi var innan kriget startade eller självklart om man har släkt eller vänner som är direkt drabbade. Att tala med varandra och vara uppmärksam på andras behov är viktigt både privat och på arbetsplatsen.
5. Hjälpa andra ger mervärde
Ett annat sätt att må bättre kan vara att engagera sig i att hjälpa andra vilket man kan göra på många olika vis. Kanske kan man delta i en insamling, stötta någon som man vet har det extra svårt eller hitta andra områden där man själv känner att man kan göra en insats.
Hur pratar man egentligen med barn om situationen i Ukraina?
Vidare väcker situationen i Ukraina frågor och oro hos många barn. Skandias stiftelse Idéer för livet har samlat tips som kan hjälpa dig att prata med barn om situationen i Ukraina. Här hittar du tips och råd.
Andra läser också om

Trött? Här är sömnexpertens 3 knep som gör dig piggare
Vi har flyttat fram klockan till sommartid, och många upplever att de känner sig extra trötta nu. Är du en av dem? Då ... Läs mer

Pengaproffset om kärlek, sparande – och lättaste sättet att bli rikare
Hur får jag mer pengar att röra mig med och en tryggare ekonomi? Entreprenören Pingis Hadenius ger sina bästa tips, och ... Läs mer

"Se stress som en kompis" – hjärnforskarens råd för att må bättre och orka mer
Kan vi minska stressen, få mer energi, optimera vår tankeförmåga, bli mer effektiva, lättare kunna prestera på topp – ... Läs mer