Gå till innehåll

Psykologens råd i oroliga tider

Kriget i Ukraina dominerar nyhetsflödet och nyheterna väcker oro inom många områden. Situationen kan förändras snabbt och det är många som upplever en stor otrygghet. Hur ska jag tänka och agera för att må lite bättre mitt i all ovisshet? Här är psykologen Marie Brembergs råd.

Hjärta

1. Håll fast vid rutiner

När det krisar är det alltid bra att försöka hålla fast vid så många av ens vanligt fungerade rutiner som möjligt. Att se till att man äter bra, tränar, umgås med andra och har tillräckligt med tid för sömn gör oss mer robusta.

2. Sortera tankarna

En viktig faktor när det gäller oro är att försöka dela in oron i kategorier. Är det som jag tänker på något som händer ”här & nu”? Eller är det en ”tänk om”-tanke. En annan bra fråga att ställa sig när man har oroat sig under en tid är: ”Mår jag bättre av det här?” kan man inte svara ”Ja” på den frågan är det bra att börja öva på att byta fokus. Man kan exempelvis behöva se över hur mycket nyheter man konsumerar och kanske införa specifika tider som inte är för nära läggdags.

3. Ta hand om dina känslor

När vi känner starka känslor kan man ibland vilja trycka undan dem vilket kan fungera för stunden men en bättre strategi är att stanna upp och visa sig själv medkänsla. Att sätta ord på sina känslor och normalisera att de finns där just nu kan ge en lugnade effekt.

4. Olika reaktioner

En viktig faktor att tänka på är att vi alla kommer reagera olika på den situationen vi är i. Detta kan ha att göra med vad vi själva varit med om, hur pass oroliga och stressade vi var innan kriget startade eller självklart om man har släkt eller vänner som är direkt drabbade. Att tala med varandra och vara uppmärksam på andras behov är viktigt både privat och på arbetsplatsen.

5. Hjälpa andra ger mervärde

Ett annat sätt att må bättre kan vara att engagera sig i att hjälpa andra vilket man kan göra på många olika vis. Kanske kan man delta i en insamling, stötta någon som man vet har det extra svårt eller hitta andra områden där man själv känner att man kan göra en insats.

Hur pratar man egentligen med barn om situationen i Ukraina?

Vidare väcker situationen i Ukraina frågor och oro hos många barn. Skandias stiftelse Idéer för livet har samlat tips som kan hjälpa dig att prata med barn om situationen i Ukraina. Här hittar du tips och råd.

Andra läser också om

Fler nyheter