Gå till innehåll

Fonden Skandia Världen Sverige får pris som ”Årets Nykomling 2021”

Vår fond Skandia Världen Sverige är ”Årets Nykomling 2021”, enligt Fondmarknaden.se. ”En fond som förutom sitt goda förvaltningsresultat under året, är värd att lyftas fram som ett välkommet tillskott av fonder som aktivt bidrar till omställningen till ett hållbart samhälle”, skriver juryn i sin motivering.

Utmärkelsen Årets Fonder delas ut av Fondmarknaden.se i 10 kategorier samt för Årets fond, Årets fondbolag och Årets nykomling.

”Det är hård konkurrens mellan de cirka 1 800 fonder som handlas på plattformen. Året Nykomling tilldelas en fond som startats någon gång under 2020 och kriterierna vi tittar på är avkastning under 2021, sharpekvot samt hållbarhetsbetyg från Morningstar”, skriver Fondmarknaden.se.

”Genom denna fond gör man det lättare för sparare att investera hållbart samtidigt som man inte på något sätt tummar på varken investeringarnas kvalitet eller det förväntade resultatet.”

"Bolag som rider på globala megatrender"

Skandia Världen Sverige startades för att kunna erbjuda en spetsfond – en ren aktiefond – där spararen får både svenska och globala aktier med hållbarhetsfokus.

– Vi riktar in oss på bolag som har hög kvalitet, det vill säga har en bra lönsamhet och gärna god avkastning på kapitalet. Vi letar också efter bolag som rider på globala megatrender som digitalisering, transformation och hållbarhet, säger Stephanie Göthman, som förvaltar fonden tillsammans med Barney Wilson, i en vinnarintervju.

Hållbarhetsaspekten vävs också in i den finansiella analysen.

– Vi sätter ned foten vad gäller hur pass mycket det enskilda bolaget påverkas finansiellt, både positivt och negativt, utifrån hållbarhetskriterier. Vi genomlyser varje bolag som vi investerar i för att se hur man hanterar och adresserar sina hållbarhetsrisker, säger Stephanie till Fondmarknaden.se.

Förvaltarna väljer bort bolag som bryter mot internationella normer samt kontroversiella sektorer så som vapen, tobak och fossilt.

– Vi väljer också in bolag på olika teman, exempelvis hälsa och miljö samt att bolagen hanterar sin personal rättvist. Så det är en mängd olika faktorer som vi väver in i den finansiella aspekten när vi väljer våra bolag, säger Stephanie Göthman i intervjun.

Tänk på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens faktablad och informationsbroschyr finns på skandia.se/fonder. Denna produktinformation ska inte ses som placeringsrådgivning. Om du vill ha en personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter