Gå till innehåll

Vi erbjuder bolån med solrabatt

Som ett led i vårt klimatarbete inledde vi under våren ett samarbete med Hemma, en ny hållbarhetsplattform för husägare. Den som uppgraderar huset med en hållbar energilösning via dem kommer att erbjudas finansiering och rabatterat bolån hos Skandia. – Att investera i ett klimatsmart boende kan löna sig ekonomiskt redan första året, säger vår bolåneexpert Ulf Wikland.

Hus och sol

Tillsammans med Hemma vill vi underlätta för våra kunder att göra mer hållbara och miljövänliga val, och detta genom att skapa förutsättning för fler att installera solceller. Hushållen kommer kunna finansiera sina solceller samtidigt som de flyttar sitt befintliga bolån till en låg bolåneränta och på så vis förbättras solcellskalkylen med en lägre totalkostnad.

Läs mer om bolån med solrabatt

”Lönar sig ekonomiskt”

Enligt statistik från SCB från april i år har svenskarna en genomsnittlig bolåneskuld om 2,5 miljoner kronor och betalar i genomsnitt 1,45 procent i 3 månader bunden ränta. Det motsvarar cirka 36 000 kronor i räntekostnader per år.

Räkneexempel

Den genomsnittliga konsumenten utökar sitt bolån med 140 000 kronor för att installera solceller. Skandias snittränta för 3 månader bundet bolån var 1,25 procent i maj, och via solrabatten erbjuds en motsvarande bästa ränta om 1,14 procent.

Det finns tusenlappar att tjäna med rätt bolån. Den som flyttar sitt bolån till Skandia, och väljer att finansiera solceller via oss kan sänka sin lånekostnad från 1,45 procent till 1,14 (1,25) procent, vilket ger cirka 6 150 (3 250) kronor i besparingar per år. Det gäller alltså trots en utökning av lånet motsvarande 140 000 kronor.

Räkna här – så mycket skulle ditt lån kosta

Därutöver bidrar en solcellsanläggning till andra besparingar, dels i form av lägre elkostnader och dels i form av intäkter från försäljning av överskottsel. Genom att sälja den överskottsel som inte används kan fler få tillgång till förnybar energi samtidigt som hushållet sparar ytterligare tusenlappar.

– Med det vill vi belysa att det också lönar sig ekonomiskt att investera i ett klimatsmart boende. Du som husägare kan finansiera dina solceller till en låg bolåneränta och på så vis göra hållbara val och samtidigt förbättra din totala kalkyl – redan första året, Ulf Wikland.

Ansök om solrabatten redan idag

Finansbranschen har en nyckelroll

Byggnader står idag för cirka 40 procent av Sveriges energianvändning, varav två tredjedelar utgörs av bostäder och stora investeringar är nödvändiga för att ställa om befintliga bostäder. Solceller och optimering av hushållsenergi spelar en viktig roll i omställningen.

– Finansbranschen har ett stort ansvar och en nyckelroll i att möjliggöra gröna investeringar. Kommande regelverk ställer krav på att vi kan mäta och validera resultatet av investeringarna och det kan vi göra via Hemmas plattform, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken.

Vi har jämfört SCB:s statistik över svenskarnas genomsnittliga lånekostnad i april (1.45%) med Skandias bästa ränta för 3 månader bundet lån (1,14%) samt Skandias snittränta för 3 månader bundet lån i maj 2021 (1,25%). Vi har beräknat besparingen i räntekostnader som en följd av en lägre bolåneränta samt tagit höjd för den genomsnittliga kostnaden för installationen av solceller.

Ett sätt att få vår 3 månaders boränta på 1,14 procent är om du lånar minst en miljon kronor, har en belåningsgrad på 60 procent eller lägre samt har solrabatt, alternativt tjänstepension hos oss.

 

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet