Gå till innehåll

Så lurar du hjärnan att spara en miljon

Vår gamla savannhjärna är inte skapt för att lägga pengar på hög. Men det går att lura dig själv att spara – och det stort! Det säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer och expert på beteendeekonomi, i podden ”En påse pengar”.

Programledaren Pontus Haag tillsammans med Christina Sahlberg från Compricer

Länge trodde man människan är en rationell varelse som fattar rationella beslut. 

Idag vet forskarna bättre. Vi är allt annat än rationella. 

 Vi tar perfekta beslut men vi tar perfekta beslut för så som människan levt under 99 procent av tiden, det vill säga som jägare och samlare på savannen. Då gällde det att leva för nuet. Överlevnad och fortplantning var det enda du behövde bry dig om. Att tänka ”jag ska spara till nästa år” fanns inte, säger Christina Sahlberg, som är ekonom men också har examen i psykologi. 

Idag är det tvärtom smart – för att inte säga nödvändigt – att planera långsiktigt. Men hur kan vi då lura vår gamla savannhjärna att spara stora belopp?  

– Det kräver en ansträngning. Nästan alla beslut vi fattar varje dag är med vårt automatiska tänkande snarare än det logiska, säger Christina, som menar att vi måste tvinga hjärnan att tänka logiskt när det kommer till viktiga beslut ekonomiska, som val av fonder eller pensionssparande.  

Hon tipsar i podden om att man kan ”nudga”, eller knuffa, sig själv genom att exempelvis sätta upp ett autogiro för sparande.  

– Då behöver man inte varje månad tänka hur mycket man behöver sätta undan, säger Christina. 

Snarare än att satsa allt på ett kort med någon enskild högriskaktie, menar Christina Sahlberg att det är smart att spara långsiktigt med hjälp av månadssparande.  

– Lägg några timmar på att försöka förstå ränta på ränta-effekten. Det är helt sjuka pengar som långsiktigt sparande ger, säger Christina Sahlberg. 

– Jag försöker lära mina barn att 90 procent av sparpengarna ska vara i fonder med låga avgifter där du sparar långsiktigt. Sedan kan du leka med resten!  

Nyfiken? Räkna på vad ett månadssparande kan ge

Finns där poddar finns

Podden "En påse pengar" finns där poddar finns. Här kan du lyssna på avsnittet "Så lurar du hjärnan att spara en miljon" direkt på Spotify.

Lyssna på podden ”En påse pengar”

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter programledaren Maria Porgérus kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – kärleken till börsen, aktier, fonder, sparande och investeringar! 

In, lyssna och prenumerera i dag!

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter