Gå till innehåll

Så blir du smartare än dina vänner på aktier och fonder

Just nu pratar alla aktier. Men hur blir man smartare än sina vänner på sparande? I en serie i tre delar ger våra experter dig tips på hur du kommer igång med ditt sparande.

Man sitter vid skrivbord

Du är nyfiken på sparande. Kanske tillhör du redan dom som sparar i fonder eller aktier. 

I så fall grymt! 

 Det bästa tipset för att komma igång är att bara börjasäger vår makroekonom Seyran Naib, som föreläser om aktier för unga sparintresserade.     

Tips 1: Sätt din strategi

Vad sparar du till, varför sparar du och vad har du som målVilken risk är du beredd att ta? Dina svar är viktiga och formar en sparstrategi. Den kan hjälpa dig att välja bland alla tusentals aktier och fonder på marknaden 

Just nu har många sett sina sparportföljer öka i värde men vi ser också toppnoteringar inom allt från bostäder till kryptovalutor. Men det kan gå både upp och ned över tid. 

 Man ska inte investera på börsen på kort sikt. Du vill ju att pengarna ska öka till dess att du har uppnått sitt sparmål. Dina pengar ska alltså klara att åka lite berg och dalbana. Satsa inte allt på en enskild aktie eller fond. Då kan det vara bättre att sprida ut risken på kanske 10-15 olika. Håll dig till din långsiktiga strategi! 

Tips 2: Månadsspara  

Det är nästan helt omöjligt att pricka toppar och dalar på börsen. Istället för att chansa är det för de flesta smartare att månadssparaHitta en summa pengar du själv klarar att lägga undan. Månad efter månad, år efter år. Ibland köper du på toppen men ibland också precis på botten. Snittkursen blir någonstans däremellan. Över tid blir det ofta en ganska jämn kurva.

Låter du dina pengar växa?

Sprid risken över tid och spara utan att det märks med ett automatiskt månadssparande.

Börja månadsspara nu

Tips 3Bygg ditt lag

Du läser alltid som mest om börsen när det pekar uppåt. Då vill många dela med sig och det är lätt att ryckas med av sina vänners lyckade investeringar.  Men du ska inte köpa en aktie eller fond bara för att alla andra gör det. Fundera själv och gör din egen analysTror jag på det här företaget?  

Om du inte har intresse att lära dig så mycket om ett företag kan fonder vara att föredra framför enskilda aktierFonder är ju en samling av olika aktier, där ofta en förvaltare gjort jobbet. På skandia har vi många duktiga förvaltare som har olika inriktningar. Du kan läsa mer om vårt fondutbud här! 

 Jag tycker du kan se det lite som att du är förbundskapten och ska bygga ditt vinnande lag. Alla är bra på olika saker och precis som i sport behövs olika spelare på olika positioner. Ett lag kan inte enbart bestå av antingen anfallare eller försvarare – det är kombinationen som bygger laget.  

Handla med aktier

Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, med smarta verktyg och kunniga aktiemäklare.

Spara hos oss

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter