Så blir du smartare än din granne på aktier och fonder
När alla pratar aktier är det lätt att ryckas med. Så hur ska man tänka? I en serie i tre delar under våren ger våra experter dig kloka tankar och initierade tips för hur du maxar ditt sparande på sikt.
Tillhör du dem som sett sitt sparande öka i värde i år?
Grattis i så fall!
Uppgången i aktier och fonder gör att många just nu känner sig rikare än kanske någonsin.
– Vi är sedan en tid inne i en fantastisk period av hausse. Den optimism som drev börserna till nya höjder i fjol har snarast övergått i eufori i år. Många har fått se sina sparportföljer öka i värde men vi ser också toppnoteringar inom allt från allt ifrån bostäder till kryptovalutor, säger vår makroekonom Seyran Naib, som också föreläser om börsen för unga sparintresserade.
Tips 1: Gör din egen analys
Som alltid är det svårt att svara på hur länge optimismen på marknaden håller i sig. Du läser alltid som mest om börsen och fonder när det pekar uppåt. Då vill många dela med sig och det är lätt att ryckas med av sina vänners lyckade investeringar.
– Man kan tro att alla är aktieproffs i sociala medier! Men du ska inte köpa en aktie eller fond bara för att alla andra gör det. Fundera själv och gör din egen analys. Tror jag på det här företaget? Om du inte har intresse att lära dig så mycket om ett företag kan fonder vara att föredra framför enskilda aktier. Fonder är ju en samling av olika aktier, där ofta en förvaltare gjort jobbet. På Skandia har vi många duktiga förvaltare som har olika inriktningar. Du kan läsa mer om vårt fondutbud här!
Tips 2: Behåll din strategi
Att vara på börsen innebär som bekant en risk. Det kan gå upp och det kan gå ned. Det bästa sättet att spara är att månadsspara. Ibland köper på toppen men ibland också precis på botten. Över tid blir det ofta en ganska jämn kurva.
Låter du dina pengar växa?
Sprid risken över tid och spara utan att det märks med ett automatiskt månadssparande.
Börja månadsspara nuHär gäller det att inte låta det upplevda marknadsläget helt och hållet diktera utformningen på din portfölj. Överge inte din långsiktiga strategi! Dina pengar ska klara att åka lite berg- och dalbana över tid. Självklart är din avsikt att pengarna ska öka i värde till dess att du har uppnått ditt sparmål. I grund och botten handlar det alltså om vad du har för syfte med ditt sparande och vad du har för tidshorisont.
Tips 3: Bygg ditt vinnande lag
Det finns goda skäl att känna optimism, me även ett år som detta behöver vi tänka på balansen i portföljen. Det kan handla om att sprida innehaven mellan olika risknivåer, branscher, och fördelningen mellan fondtyper (aktiefonder, räntefonder, blandfonder m.m.), men också exempelvis tillväxtaktier och värdeaktier.
– Tillväxtaktier är generellt sett högt värderade just nu och i vårt senaste marknadsbrev skriver vi att förutsättningarna för värdeaktier är goda. Men som med många andra val, kan det alltså vara klokt att inte placera hela aktieinnehavet i en av dessa kategorier.
Att ha lagom risk beror på allt från ditt intresse för aktier och vem du är som person.
– Jag tycker du kan se det lite som att du är förbundskapten och ska bygga ditt vinnande lag. Alla är bra på olika saker och precis som i sport behövs olika spelare på olika positioner. Ett lag kan inte bara bestå av antingen anfallare eller försvarare – det är kombinationen som bygger laget.
Handla med aktier
Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, med smarta verktyg och kunniga aktiemäklare.
Spara hos ossTänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Sugen på att komma igång med ett sparande? Bästa tipsen till dig
Du är ung och taggad, i slutet av gymnasiestudierna eller kanske precis i början av nästa kapitel i livet där planer på ... Läs mer
Spara med omtanke och bidra till cancerforskning
Varje år drabbas fler än 70 000 personer av cancer i Sverige. Men tack vare forskningens framsteg kan idag två av tre ... Läs mer
Riksbanken sänker styrräntan – så påverkas du som bolånetagare
Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Efter hittills tre ... Läs mer