Gå till innehåll

Morningstar: Skandia Norden bästa fonden 2021

Skandia Norden har utsetts till årets bästa Nordenfond vid Morningstar Fund Awards 2021. Vi är också nominerade i ytterligare två kategorier: bästa aktiefond Sverige samt bästa aktiehus. – Vi har en unik förvaltningsfilosofi som skiljer sig från alla andra, säger Öyvind Fjell, ansvarig förvaltare för Skandia Norden.

Raket

Morningstar utser varje år de bästa fonderna i Sverige. Det oberoende analysföretaget väljer ut sex kategorier av fonder som man menar är ”särskilt intressanta för svenska fondsparare och där det dessutom finns gott om skickliga förvaltare”.  

Bästa Nordenfond är Skandia Nordensamtidigt som Skandia Cancerfonden finns bland tre utvalda fonder i kategorin bästa svenska aktiefond. Dessutom är Skandia med som ett av endast tre nominerade i kategorin bästa aktiehus 2021. 

– Morningstar har genom åren blivit något av fondspararnas bästa vän och självklart är vi väldigt glada och stolta, säger Annelie Enquist, vd för Skandia Fonder.   

– I januari fick fonden Skandia Sverige Hållbar fem stjärnor av Morningstar och nu finns vi alltså med i många kategorier vid Morningstar Fund Awards 2021Jag tycker det goda resultatet talar för sig självt. Det är bara att gratulera alla fondsparare till en mycket god avkastning, säger hon. 

Läs mer om Skandia Sverige Hållbar 

Unik förvaltning 

Morningstar har granskat fondernas historiska prestationer under de senaste fem kalenderåren med tonvikt på år 2020. Ifjol avkastade Skandia Norden 20,2 %, vilket är 7,2 % bättre än jämförelseindex. Motsvarande siffra för de senaste fem kalenderåren (2016-2020) är 83,1% eller 12,1 % bättre än jämförelseindex. 

Öyvind Fjell, ansvarig förvaltare av fonden Skandia Norden, är nöjd över fondens utveckling ifjol och kallar utmärkelsen för ”pricken över i:et”.     

– Det är speciellt roligt att Morningstar med detta uppmärksammar fondens långsiktigt goda historik. Vi har starka avkastningstal att stötta oss mot, säger han. 

Den nordiska aktiemarknaden är enligt förvaltaren full av innovativa, hållbara företag, som historiskt har gett mycket god avkastning jämfört med andra områden i världen. 

– Vi har ett team med tre förvaltare som jobbat länge med den nordiska marknaden och som har ett starkt track record på att leverera avkastning till våra sparare. Vi har en unik förvaltningsfilosofi som skiljer sig från alla andra. Det räcker inte enbart att vara annorlunda för att skapa meravkastning, men om man gör samma som alla andra så blir man genomsnittlig per definition.  

Urvalet av aktier sker i två steg. Först genomförs en screeningprocess, som lägger stor vikt på momentum och det faktum att vinnare på aktiemarknaden har en tendens till att förbli vinnare. Därefter bedöms bolagens framtid ur ett fundamentalt perspektiv.  

– Om en aktie både är stark fundamentalt och har ett positivt momentum med en lovande framtid – då är den en kandidat för Skandia Norden, säger Öyvind Fjell. 

”Passar de flesta”  

Den nordiska marknaden har enligt Öyvind Fjell tillräckligt med företag för att skapa en god diversifiering och de flesta företag är i hög grad globala aktörer. Därför passar Skandia Norden de flesta sparare, menar han. 

– Jag tror att Norden blir en fortsatt stark aktiemarknad att investera i. Samtidigt kan det bli nya aktier som blir vinnare 2021, jämfört med ifjol. Det är också intressant med allt fokus på det gröna skiftet och vi jobbar mycket med EU:s taxonomi för att förstå hur detta kommer att påverka marknaden framöver, säger Öyvind Fjell.   

År 2020 steg det danska C20-indexet med 32 % jämfört med 7 % upp för svenska OMX. Att ha Nordenfonder i sin sparportfölj kan enligt Öyvind Fjell vara ett sätt att bredda sitt sparande och sprida ut riskerna från kanske enbart Sverigefonder.      

– Den danska aktiemarknaden är full av defensiva och stabila aktier som klarar sig bättre än de svenska när det stormar som värst, säger han. 

Tänk på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens faktablad och informationsbroschyr finns på skandia.se/fonder. Denna produktinformation ska inte ses som placeringsrådgivning. Om du vill ha en personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter