Gå till innehåll

Mäklartopp: Ingen krasch – men räkna med stigande bostadspriser

Det blir ingen krasch på bostadsmarknaden, men räkna ändå med stigande priser det kommande året. Det säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, i det senaste avsnittet av vår podd ”En påse pengar”.

Unga vuxna har idag svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Det säger Liza Nyberg, vd för svensk fastighetsförmedling i vår podd ”En påse pengar”.

På frågan om vilka reformer hon vill se svarar hon att det finns en sundhet i amortering men att andra reformer krävs.

– Amorteringen är sund. Däremot skulle jag vilja se att vi ta ner kravet på 15% i kontantinsats. Nyexaminerade idag kan ha ett ganska bra kassaflöde men de har oftast inte hunnit spara ihop till själva kontantinsatsen, säger hon.

Läs också: Funderar du på att köpa din första bostad? Här är några tips på vägen

”Bostadspriserna kommer stiga”

Efter den senaste tidens rally på bostadsmarknaden spår Liza ingen krasch. Men fortsatt stigande bostadspriser.

– Nej jag tror inte vi kommer se en krasch varken i Stockholm eller i Sverige. Utvecklingen kommer vara lugnare än förra året men det kommer förmodligen ske en prisutveckling på 4-5% under nästa år. Det är högt, men vi har fortfarande en bostadsbrist och det är många som vill se över sitt boende, säger Liza.

Så vad är det viktigaste att tänka på om man är på jakt efter en ny bostad?

– Just nu är det väldigt trendigt att flytta lite utanför storstäderna. Men även hållbarhet och trygghet är något som kommer vara väldigt attraktivt framåt.

– En annan viktig sak att tänka på är läget. Du kan alltid renovera och göra om, men läget går inte att ändra på. En lägenhet i stan eller något unikt är därför sannolikt alltid en bra investering, säger Liza.

Lyssna på Liza Nyberg i ”En påse pengar”

Person 60+ bygger torn av block med barn

Vilken sparform ska jag välja?

Det finns flera olika sparformer att välja mellan. Vår Sparguide Plus hjälper dig att ta reda på vilken typ av försäkring du ska välja för att det ska passa dig och ditt sparande utifrån risk, hållbarhet, bekvämlighet och tidshorisont.

Till sparguiden

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet