Gå till innehåll

På jakt efter nytt boende? 3 smarta tips till dig

Kanske drömmer du om större boyta, en lummig trädgård eller ett helt nytt område? Oavsett vad som står högst på din önskelista finns det några saker som kan vara bra att ha koll på inför en eventuell försäljning och köp av ny bostad. Här är tre smarta tips till dig.

Två kvinnor flyttar inredning

1. Gör dig redo med ett lånelöfte

Med ett lånelöfte är du redo när din drömbostad dyker upp. Det fungerar som en fingervisning om hur mycket du får låna från din bank och behövs när du ska köpa en bostad. 

Ett lånelöfte kostar inget men är tidsbegränsat, vilket kan vara bra att ha i åtanke när du är på bostadsjakt. Hos oss är ditt lånelöfte giltigt i 6 månader. När det väl är dags för budgivning ansöker du sedan om ett bolån.

Ansök om lånelöfte och få svar direkt 

2. Ansök om bolån 

Lånelöftet är fixat, du har hittat ett intressant objekt och vill ge dig in i en budgivning – spännande! Då är det dags att ansöka om bolån.

Hos oss får alla med samma förutsättningar samma ränta, och du slipper också förhandla och omförhandla. Vilken ränta du får baseras på hur mycket du lånar, värdet på bostaden och om du har din tjänstepension hos oss. 

Vilken bolåneränta kan du få? Räkna här 

3. Sälja bostad? Det här gäller för uppskov av eventuell vinst 

Vilken tidpunkt du väljer att sälja kan bero på flera saker, exempelvis läget på bostadsmarknaden. I oroliga tider är det vanligt att fler väljer att sälja sin bostad innan de köper en ny.

Om du säljer din bostad med vinst och ska köpa en ny kan du ha möjlighet att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten genom att ansöka om uppskov. Den skatten kallas ofta för uppskovsränta.

Eftersom det inte kostar något att skjuta på beskattningen av vinsten, kan det för vissa vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov i efterhand.

Läs mer hos Skatteverket

Läs också: 3 fördelar – därför ska du byta till ett förhandlingsfritt bolån

Ansök om lånelöfte online och få svar direkt!

Med ett lånelöfte är du redo när ditt drömboende dyker upp. Ansök här och få svar direkt.

Ansök om lånelöfte

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet