Gå till innehåll

Fonder är som fotboll – så bygger du det vinnande laget

Vad har sparande i aktier och fonder gemensamt med fotboll? En hel del om man får tro Seyran Naib, makroekonom på Skandia. I podden ”en påse pengar” ger hon sina bästa tips om hur du utformar en vinnande sparstrategi – där varje innehav vet sin plats i laget.

Programledaren Pontus Haag tillsammans med Seyran Naib

Många har de senaste åren fått se sina sparportföljer öka kraftigt i värde.  

Den stora frågan: Hur länge kan det egentligen fortgå? 

– Det är ingen som vet. Men även om man kan tycka att saker och ting gått lite väl fort eller stämningen varit lite väl optimistisk, så talar ändå de grundläggande förutsättningarna för börsen. I grund och botten har vi en positiv syn på börsen och aktier men som sparare behöver du vara beredd på bakslag. Inte någon långvarig nedgång utan snarare en korrigering, säger Seyran Naib. 

Testa vår sparguide och nå dina mål

Skulle det komma en sättning framöver är det enligt Skandias makroekonom ”helt normalt”. En tydlig risk är inflationen och om denna skulle stiga mer än förväntat. 

För att skydda sig mot bakslag behöver vi tänka på balansen i portföljen, menar Seyran Naib. Det kan handla om att sprida innehaven mellan olika risknivåer, branscher, och fördelningen mellan fondtyper (aktiefonder, räntefonder, blandfonder m.m.). Men också fördelningen mellan exempelvis tillväxtaktier och värdeaktier.   

– Precis som i sport behöver man olika spelare på olika positioner. Du kan inte bara ha anfallare eller försvarare, utan det är själva kombinationen som bygger laget, säger Seyran i podden. 

Vi befinner oss enligt Seyran i ett läge där det alltså är smart att stämma av både risknivå och balansen i portföljen med sig själv, men också placeringshorisonten. 

– Det är någonting jag tycker att man ska göra regelbundet och inte bara när det gått väldigt, väldigt bra. Är det så att du börjar närma dig tillfället då du behöver pengarna, kan det vara dags att vikta ned själva aktiedelen i portföljen, säger Seyran Naib. 

Finns där poddar finns

Podden "En påse pengar" finns där poddar finns. Här kan du lyssna på avsnittet "Fonder är som fotboll – så bygger du det vinnande laget" direkt på Spotify

Lyssna på podden ”En påse pengar”

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter programledaren Maria Porgérus kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – kärleken till börsen, aktier, fonder, sparande och investeringar! 

In, lyssna och prenumerera i dag!

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Skyhög tillväxt i sikte

Efter fjolårets tvärnit för världsekonomin väntas en massiv rekyl i år. Med en tillväxttakt på omkring 5,5 procent för ...  Läs mer

Se fler nyheter