Gå till innehåll

Amelia Adamo: ”Alla behöver ha tillgång till ett nu-drar-jag-kapital”

Amelia Adamo är tidningsdrottningen som menar att alla bör ha tillgång till ett ”nu-drar-jag-kapital”. Här berättar hon varför folk över 50 fortfarande är minst lika kapabla som innan och varför det är så viktigt att börja spara tidigt till pensionen.

För några år sedan valde hon att sluta det jobb som hon haft hela sitt liv. Man skulle faktiskt kunna säga att hon gick i pension. Men Sveriges 74-åriga tidningsdrottning fortsätter ändå att jobba och menar att äldre idag skiljer sig från tidigare generationer.

– 70 är det nya 50 och vi är fortfarande vansinnigt dugliga. Av ett långt liv kommer väldigt mycket kunskap och erfarenhet. Så istället för att sparka ut 57-åringen bör man försöka para ihop den med den unga. Det är så man skapar bra team, säger Amelia Adamo.

”Behoven minskar inte”

Amelia har länge förespråkat sparande som ett sätt att säkra pensionen och livet efter karriären, och menar att många börjar spara till pensionen alldeles för sent.

– Många tror att man inte behöver så mycket pengar när man blir pensionär, men det är ju helt fel. Det är ju nu jag vill kunna åka på vinprovningsresorna till Sydafrika. Ens behov minskar inte bara för att man har slutat jobba, säger Amelia.

Läs också: Upp till kamp mot ålderismen

Så hur ska man göra för att skapa trygghet senare i livet? Amelia menar att det är viktigt att skaffa sig ett ”nu-drar-jag-kapital”.

– Du behöver ett startkapital. 100 000 kronor är ett bra mål. Men hur stort kapital du behöver är såklart olika beroende var du befinner dig i livet. Men om du spänner bågen för högt finns det risk att du inte kommer igång alls, säger Amelia.

– Kolla på ditt konsumtionsmönster och se vad du kan stryka. Måste jag göra av med så mycket jag gör av med idag? Kan jag spara ytterligare 500 kronor i månaden?

Att komma igång så tidigt som möjligt är det viktigaste menar Amelia.

– Jag har försökt lansera att det är sexigt att spara, för att väcka de som tror att man kan börja tänka på sådant efter 50. Man ska tänka på det innan 50. Ju tidigare du förstår att du måste lägga undan pengar desto bättre, säger Amelia.

– Om det är så att vi idag lever till 100 vill jag ha en backup-plan. Jag vill inte bara äta pasta resten av livet, säger Amelia.

Lyssna på Amelia Adamo i "En påse pengar"

Digital rådgivning

Vill du påverka din pension?

Testa pensionsverktyget för att se hur du kan nå din önskade pension (För dig som är max 61 år). Eller boka en samtal med oss så hjälper vi dig.

Maxa pensionssparandet Boka ett möte med oss

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter