Gå till innehåll

Experten: Lämna skärmen en gång i timmen

För många av oss är det fortsatt hemarbete som gäller om det finns möjlighet. Se till att undvika de värsta ergonomiska fallgroparna genom att ta del av enkla knep som gör hemmakontoret snällare mot din kropp.

Hur får du bättre miljö på hemmakontoret? Lyssna på ergonomens bästa tips (5 min).
 
Vi är många som tar ergonomiska stolar samt höj- och sänkbara bord och bildskärmar för givet. Men när jobb från hemmakontoret blivit allt vanligare har mycket ändrats.

Om du jobbar hemifrån ibland kan det vara bra att så gott det går göra i ordning en arbetsplats, med ett skrivbord, en justerbar stol, en extern skärm, ett tangentbord och en datormus.

– Du som jobbar vid köksbordet bör sitta så nära bordet du kan, och arbeta med armarna avslappnat nära kroppen. Om bordet är för högt kan du sitta på en kudde för att inte arbeta med uppdragna axlar. Sträva efter 90 grader i armbågarna. Lägg gärna en kudde i svanken för att få bra stöd för ryggen, säger Jenny Lundberg, ergonom hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Variation A och O

Laptopen kan staplas på en trave böcker så att skärmen kommer upp och att du kan jobba med en rak nacke.  

– Placera sedan musen nära tangentbordet eller centrerat framför magen. Fäll ner tangentbordet och arbeta med raka handleder, säger Jenny Lundberg. 

Ur ett ergonomiskt perspektiv bör du regelbundet växla position vid hemmajobbandet.  Kroppen behöver belastas på olika sätt och musklerna mår bäst av att få lika stor dos av arbete och vila under dagen.  

– Det ger en bra cirkulation i kroppen vilket också ökar syretillförseln i hjärnan. Det är viktigt att försöka stå upp och arbeta regelbundet även när du jobbar hemifrån. Det ger dig en bättre hållning, vilket minskar belastningen på kroppen samt gör oss piggare, säger Jenny Lundberg.

Men det absolut viktigaste, betonar Jenny, är variation och att byta arbetsställning ofta.

– Ett passivt stående är lika illa som ett passivt sittande, säger Jenny Lundberg.

Jennys bästa tips för hur du får en bättre miljö på hemmakontoret 

1. Byt position

Variera din arbetsposition flera gånger under dagen och växla gärna mellan att sitta och stå. Kroppen är gjord för rörelse och mår bäst av att belastas på olika sätt. ”Din nästa position är din bästa position”. 

2. Bra stöd

Se till att alltid ha bra stöd i svanken och för armarna när du arbetar. Det minskar risken för ogynnsam statisk muskelspänning samt stimulerar till en god hållning. 

3. Viktigt med pauser

Pauser och återhämtning är lika viktigt som god fysisk ergonomi. Lämna skärmen minst en gång per timme och gör något annat en kort stund. Passa på att röra på dig och aktivera de stora muskelgrupperna för att få igång cirkulationen i kroppen.  

Hur är läget?

Vi vill att du ska må bra, därför finns Skandia Tjänstepension med Hälsa – för ett mer hållbart arbetsliv. Det är en försäkring via jobbet där du till exempel kan få hjälp som samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Andra läser också om

Fler nyheter