Gå till innehåll

Okända knepet som kan lyfta din pension

Hur kan jag komma igång och växla upp mitt pensionssparande? Som dessutom består långt mycket längre än året ut. Katharina Paoli, ordförande i Nudging Sweden och vd för Nudgd, ger sina bästa tips. – Vår inbyggda latmask är väldigt stark och kan behöva en vänlig knuff ibland, säger hon.

Biljardtriangel med biljardklot

För fem år sedan visste inte många vad det var. Men starten av nätverket Nudging Sweden och Nobelpriset i ekonomi 2017 förändrade allt.

Nobelpristagaren Richard Thaler satte begreppet nudging på kartan.

– Idag har många hört talas om nudging, det finns massor av goda exempel. Det är jättekul att se att allt fler börjar inse potentialen, både på jobbet och i privatlivet. Rätt använt är det verkligen ett kraftfullt verktyg för att förändra folks beteenden, säger Katharina Paoli.

Underlätta för latmasken

Nudging är en metod inom beteendevetenskapen, där man arrangerar en valsituation för att underlätta för sig själv eller andra att fatta goda beslut. För ofta kan det behövas en liten knuff i rätt riktning – inte minst när det kommer till långsiktigt sparande.  

– Människan har en unik förmåga till anpassning och trots att samhället har utvecklats enormt sedan stenåldern så fattar vi fortfarande beslut på insikter som lever kvar från jägar- och samlartiden. Att vila är vårt grundläge för att samla kraft till nästa jakt efter föda eller nästa flykt undan faror, säger Katharina Paoli. 

Ett exempel på hur du kan nudga dig själv och underlätta för din inre latmask är att skapa en automatisk överföring av ett bestämt belopp till ett sparkonto samma dag som du får lön, då behöver du inte tänka på att du ska lägga undan pengar varje månad. Inom nudging kallas tekniken för ”good defaults” eller goda förinställningar. 

Kan löna sig att skjuta på saker

Men hur går du då tillväga för att konkret knuffa dig själv i rätt riktning när det gäller långsiktigt sparande? En metod är att skriva ett kontrakt med dig själv där du lovar att en del av nästa löneförhöjning – och varje löneförhöjning därefter – går till ett pensionssparande.

För nu är det faktiskt bevisat att det kan löna sig att skjuta på saker.

”Save more tomorrow” är Thalers klassiska nudging-exempel för att få fler att spara långsiktigt. Han insåg att många ville spara till sitt framtida liv, men hade svårt att faktiskt börja göra det. Receptet blev en sparplan där de anställda erbjöds att just börja spara vid nästa löneförhöjning – och det fortsatte automatiskt år efter år.

– Vår nutida hjärna lägger tyvärr ofta krokben för oss. Skillnaden mellan vad jag vill göra – och vad jag faktiskt gör – kan som alla vet vara stor. Här kan nudging hjälpa oss på traven. Det är helt enkelt ett bra verktyg för att underlätta hållbara val.

Så kan du påverka din pension

Positiv riktning

Nudging är ett verktyg för beteendeförändring. Smarta belöningar är ett annat. För att förändra sitt eget eller andras beteende behövs ofta nån form av incitament. Ett tips är att göra konkreta åtaganden, gärna tillsammans med andra och kommunicera det till folk omkring dig. Som, till exempel, att göra sparandet roligare. Du kanske inte ska kalla det "pensionssparande” utan ”bli-ledig-vid-62-sparande”. Och därefter sätta upp en plan tillsammans med familj eller vänner på hur ni når målet – med start idag. Och sist men inte minst – berätta om det för personer i er närhet eller på sociala medier. Då ökar sannolikheten att ni även håller ert åtagande.

Ett annat sätt kan vara att helt enkelt synliggöra det hållbara valet som det självklara valet.  Att göra det lätt att göra rätt och använda positiva sociala normer. Skryt gärna för dina vänner och dig själv när du varit duktig på att spara, för att markera att du gör framsteg och njuta av hur bra det känns.

– Vi bör undvika pekpinnar och instruktioner och istället jobba med att synliggöra och förstärka önskvärda normer, säger Katharina.

Räkna ut hur mycket du behöver spara

Katharinas 5 nudgingtips

  1. Nya vanor är lättare att hålla tillsammans. Gör ditt åtagande med din vän eller kollega.
  2. Bestäm dig för ett upprepat beteende
  3. Undvik pekpinnar och instruktioner – satsa på vältajmade påminnelser och att förenkla beslutssituationer istället – det ska vara lätt att göra rätt
  4. Ge dig själv smarta ledtrådar. Förknippa en önskad handling med en viss person eller dag. Alltid när du betalar räkningar, lägger du undan en summa till ditt pensionssparande.
  5. Våga använda humor. Små enkla förändringar i budskap kan göra stor skillnad. Dessutom – ett skratt förlänger livet!

Nätverket Nudging Sweden syftar till att lyfta nudging som metod samt initiera och genomföra projekt för att visa beteendevetenskapens påverkan för en mer hållbar framtid, inom både ekonomi, miljö, social hållbarhet och hälsa. Nätverket har genomfört en lång rad projekt på svenska företag och kommuner.

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.