Gå till innehåll

Ny trend: Så väljer andra att binda sina bolån

Våra bolånekunder har ändrat beteende igen, visar ny statistik. Allt fler väljer nu tre månader bunden ränta för sitt bolån istället för längre bindningstider. Här ger vår bolåneexpert sina bästa tips på hur du kan tänka.

Kvinna öppnar ett fönster

Under januari valde 84 procent av de nya kunderna i Skandia tre månader bunden ränta. Det är ett trendbrott från november då 73 procent av kunderna valde att binda räntan på tre månader.  

– Det här kan beror på flera orsaker men framför allt har kundernas beteende ändrats sedan riksbanken aviserade att man inte planerar någon räntehöjning av reporäntan de närmaste åren, säger Ulf Wikland, bolåneexpert på Skandia. 

I oktober valde 16 procent av Skandias kunder 5 års bindningstid. Siffran har nu sjunkit till att 9 procent av kunderna väljer den längsta möjliga bindningstiden. 

– Boendekostnaden är oftast hushållets största utgift! Därför är det naturligt att fundera över ränta, säger Ulf Wikland som ofta får frågan om man ska välja bundet, rörligt eller kanske både och.

– Det är den ständiga frågan för alla med bolån. Känner man sig osäker på hur ens boendekostnader ska utvecklas framåt kan man såklart fundera på om man ska binda delar av sitt bolån. Ränteprognoserna kan ändras och det är värt att komma ihåg att vi fortsatt är på mycket låga räntenivåer historiskt sett, säger han.

3 tips – då ska du binda räntan

Men ska du binda räntan eller inte? Vår bolåneexpert ger sina bästa tips på när det kan vara dags för dig att binda räntan på hela eller delar av bolånet.

1. När du vill veta din månadskostnad

I grund och botten handlar det om vilken livssituation man befinner sig i. Sett i backspegeln har det nästan alltid varit fördelaktigt att inte binda sina bolåneräntor. Men om du vill sova lite lugnare om natten kan du absolut titta på att binda om du får ett bra erbjudande. Då vet du med säkerhet hur stor din räntekostnad blir de närmaste åren. Det kan ge en känsla av ökad trygghet i ekonomin. Att binda räntan kan på så sätt skapa trygghet för den totala ekonomin.

2. När du ska bo kvar en längre tid

Innan du beslutar dig för att binda hela eller en del av ditt bolån bör du fundera över hur länge du ska bo i din nuvarande bostad. Om du planerar att flytta snart kan det vara bra att välja en kortare bindningstid på lånet för att undvika att behöva betala en ev. ränteskillnadsersättning. Men om du hittat en bostad där du trivs och vill bo länge kan det vara värt att fundera över att binda räntan på en längre bindningstid.

3. När bolåneräntorna är låga

En tredje orsak till att binda kan vara att den bundna bolåneräntan helt enkelt är låg. Just nu är dessutom skillnaden mellan de olika bindningstiderna inte särskilt stor. Vilket kan vara ett bra tillfälle för dig att jämföra om det kan vara tillfälle att binda på en längre löptid.

– Rent generellt kan det vara bra att binda bolånet på en längre löptid i ett läge när räntorna är låga och förväntas stiga. Men jag tycker du först ska jämföra bolåneräntor för olika bindningstiderna och ta hänsyn till övriga punkter eller räkna på din ränta i vår bolånekalkyl innan du bestämmer dig, säger Ulf Wikland.

Det är viktigt att poängtera att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till att binda eller inte binda räntan. Det viktigaste att tänka på när du väljer löptid för ditt bolån är att utgå från din egen situation.

Ett alternativ om du har svårt att bestämma dig är att dela upp lånet på olika löptider. Genom att dela upp lånet på olika bindningstider sprider du riskerna och du slipper välja.

* Effektiv ränta 1,29 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,28 % motsvarar en effektiv ränta på 1,29 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet