Gå till innehåll

Nattvandring skapar värme och trygghet bland unga

Slutet av maj innebär att sommarlov och lediga dagar är runt hörnet. Men också några av årets stora ”festveckor”. Även om det inte blir något traditionsenligt utspring i år kommer våra ungdomar ändå att fira skolavslutningen på olika vis. Genom att nattvandra samverkar Sveriges föräldrar för ökad trygghet i samhället. – Antalet unga som hänger ute blir fler och fler. Behovet av vuxna på gator och torg är mycket stort, säger Janne Lundholm, verksamhetschef för den av Skandia grundade stiftelsen nattvandring.nu.

Foto: Nattvandring.nu

Att nattvandra har blivit till en folkrörelse.

Med Facebookgrupper som Nattvandring i Bjuvs kommun, Nattvandring Skurup och Nattvandring Österåker samverkar kommuner, privatpersoner och näringsliv vecka efter vecka, år efter år för att gemensamt skapa ett tryggare samhälle för våra barn och unga.

Totalt handlar det om närmare 400 lokala grupper i 21 län. En sommarkväll 2019 nattvandrade självaste justitieminister Morgan Johansson i Uppsala kommun, under en av fjolårets drygt 20 000 nattvandringar.

– Vi är idag närmare 50 000 vuxna som tillsammans bidrar till att skapa trygghet. Men vi behöver bli betydligt fler! Ungdomarna längtar efter vuxna, vill ha fler vuxna ute och vill ha mer kontakt med vuxna som kan råda, medla och hjälpa till. Vi finns där det händer – innan det händer, säger Janne Lundholm, som själv nattvandrat sedan 1998.

– Det handlar om att ge tid till det dyraste vi har, våra barn och unga, säger han.

Grundat av Skandia

Stiftelsen Nattvandring.nu grundades 2008 av Skandia och E.ON. Idag står förutom stiftarna även flera andra företag bakom organisationen, som exempelvis Carlsberg Sverige och Bankomat.

– Vi på Skandia vill genom förebyggande arbete bidra till ett tryggare och mer hållbart samhälle. Genom att få vuxna och föräldrar att nattvandra på dag- och kvällstid där ungdomar rör sig, gör vi precis det, säger Elisabeth Harsem, som är Skandias representant i styrelsen för stiftelsen nattvandring.nu.

Men vad är egentligen en nattvandring? Och hur går det till?

Rent praktiskt innebär det att grupper om 3-5 vuxna träffas för att gemensamt gå ut och möta ungdomarna i deras miljö. Nattvandrargrupperna får stöd från stiftelsen med bland annat utbildning, jackor eller västar och föreläsningar. Alla nattvandrare är även försäkrade via en gruppförsäkring i Skandia.

– Närvaro av engagerade vuxna bland ungdomar är ett dokumenterat effektivt sätt att lugna ner och förebygga oroligheter.

Nu är det sommartider och många ungdomar är ute och rör sig under de ljusa kvällar och nätterna. Då är det extra viktigt med många vuxna som är ute för att skapa trygghet och vara en extra hjälp, säger Elisabeth Harsem, som hoppas att fler föräldrar och vuxna vill testa på att nattvandra.

– Det är ett bra sätt att lära känna andra föräldrar och också lära sig var och vad ungdomarna är och gör, säger hon.

Häng med du också

Vill du vara med och bidra till tryggare gator? Kontakta Nattvandring.nu – info@nattvandring.nu. Där får du hjälp att hitta en grupp i ett område där du bor.

När, var och hur nattvandrar man?

  • När ungdomarna är ute, det vill säga framförallt kvällar och helger
  • Ungdomarna vistas ofta på platser som ligger i skymundan – exempelvis bad- och lekplatser, friluftsområden och skolgårdar
  • Tillsammans med andra föräldrar, vilket skapar bra nätverk. Alla är välkomna!
  • Bara att synas ute gör nytta. Du sprider trygghet och lär känna andra ungdomar och vad de gör och var de är.
  • Även dagvandringar och med cykel förekommer på vissa orter

Andra läser om

Fler nyheter