Gå till innehåll

Högt tempo på bostadsmarknaden

Inget verkar bita på bostadsmarknaden. Trots de ekonomiska upp- och nedgångar som präglat året fortsätter bostadspriserna att stiga i raketfart. Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på både villor och bostadsrätter ökade med 2 procent under september, och på årsbasis har villapriserna ökat med hela 10 procent. – Att villapriserna stigit så pass mycket kan vara en effekt av den stora mängd som jobbar hemifrån. Bostaden har blivit allt viktigare och man har kanske andra behov än tidigare, säger Tommy Björinge, chef för bolån.

Två kvinnor flyttar inredning

Flytta ditt bolån till oss – räkna på din ränta

När pandemin slog till gjorde bostadsmarknaden en tvärnit under en period för att sedan öka och slå nya rekord under sommarmånaderna. Hemnets senaste undersökning visar att tempot verkar ha hängt med in i hösten, med många som uppger att de planerar att köpa en bostad inom det kommande halvåret*. 

Trenden fortsätter

Det är alltså inte bara priserna som ökat. Trenden med ett stort antal bostadsförsäljningar fortsätter även den. Under september såldes 13 000 bostadsrätter runt om i landet varav drygt 5 000 av dessa i Storstockholm**.  

– Många jobbar hemifrån och ser hemmamiljön som allt viktigare, vilket givetvis kan vara en faktor som driver fler bostadsköp, säger Tommy Björinge. 

Förutom mer tid i hemmet kan också det låga ränteläget och möjligheten att pausa sin amortering ligga till grund för rekordsiffrorna.  

– Det är faktorer som tillfälligt ger lägre boendekostnader, men det är viktigt att komma ihåg att än så länge gäller amorteringsfriheten enbart till sista augusti nästa år, säger Tommy.

Vad är viktigt att tänka på för den som är på jakt efter sitt drömboende?

– Min rekommendation är att ta kontakt med sin bank tidigt i köpprocessen samt när det blir dags för budgivning, säger Tommy, och lägger till att det för den som äger en bostad och ska köpa nytt kan vara bra att sälja innan ett eventuellt köp.  

– Det är alltid bra att veta hur mycket man kan lägga in i det nya boendet, och det beror ju även på hushållets marginaler. 

– Kom också ihåg att ansöka om lånelöfte i god tid innan visningar så du har stenkoll på vad du kan köpa för, säger Tommy. 

Flytta ditt bolån till oss – räkna på din ränta

*Hemnet om bostadsmarknaden i september (publicerad 13 oktober 2020)
**Svensk Mäklarstatistik om bostadsmarknaden (publicerad 8 oktober 2020)

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet