Gå till innehåll

Här nekas pensionärer bostad – stad för stad

Framtidens pensionärer riskerar nekas bostadsköp i 9 av 20 av Sveriges större städer. Det visar en ny rapport från Skandia, som samtidigt belyser vikten av långsiktigt sparande. – Vi behöver alla planera för ett långt och aktivt liv, säger vår pensionsekonom Mattias Munter och ger sina fem bästa tips. 

Nyckel

Att unga har svårt att komma in på bostadsmarknaden är en välkänd och omdiskuterad samhällsutmaning. Men om att morgondagens pensionärer också kommer få svårt att köpa bostad pratas inte lika högt.

– Det här är ett hittills dolt och växande problem på den svenska bostadsmarknaden. Trots att man arbetat hela livet och till och med gjort vinst på sin bostad riskerar man bli tvungen att bo kvar. Stora inkomstgrupper riskerar att bli inlåsta på bostadsmarknaden när de närmar sig sin pension, säger Mattias Munter.

Bra pension grunden

I rapporten Pensionär utan bostad kartläggs var i Sverige en medelinkomsttagare som idag befinner sig mitt i karriären förväntas kunna ha råd att köpa en bostad när denne går i pension år 2047. Resultatet visar att morgondagens pensionärer, på grund av stigande bopriser och sjunkande pensioner, kan komma att nekas bostadslån i 9 av 20 Sveriges större städer*. 

– En bra pension är grunden för att kunna köpa sin bostad, även på ålderns höst. Många förväntar sig 80 procent av slutlönen i pension, men i själva verket kommer de allra flesta istället få en pension på mellan 60–70 procent. Exakt hur det här kommer påverka bostadsmarknaden är svårt att säga, men det kommer helt klart att kunna leda till att fler pensionärer i framtiden nekas bolån och därmed köp av bostad, säger Mattias.

Tid att påverka

Vi lever allt längre och Sverige har redan i dag Europas friskaste pensionärer. År 2110 når vi svenskar, oavsett kvinna eller man, en medellivslängd på närmare 90 år. Det har SCB förutspått i sin riksprognos. Att tänka på framtiden och förbättra utsikterna för att verkligen njuta av en lång pension blir allt mer prioriterat.

– Den positiva hälsoutvecklingen där vi lägger fler och fler friska år till livet innebär samtidigt ett större behov av en bra pension under längre tid. Det positiva för de som är mitt i karriären idag är att det finns gott om tid att påverka sin framtida situation, säger Mattias.

Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Och ju längre du har kvar till pension, desto mer kommer du själv behöva ta ansvar för att se till att du får en bra pension, menar vår pensionsekonom.

– Planera pensionen för ett långt och aktivt liv och kom ihåg att det aldrig är för sent att ta tag i sitt pensionssparande!

Pensionsekonomens tips

  • Skaffa koll på hela din pensionMed tjänsten Digital pensionsrådgivning får du hjälp att göra medvetna och kloka val här och nu, som kan påverka din framtida lön "efter karriären". ​  
  • Se till att ha tjänstepension. 
  • Månadsspara på egen hand till pensionen eller löneväxla dig till mer tjänstepension.  
  • Jobba heltid och förbered dig på att jobba längreDeltidsarbete kan slå hårt mot pensionen och att jobba efter 65-årsdagen ger stor positiv effekt.  

*Så har vi räknat

Skandia har kartlagt om och var en framtida pensionär kan köpa en lägenhet i tjugo av Sveriges större städer. Med hjälp av offentlig statistik från bland annat SCB, Svensk mäklarstatistik och Allabrf.se har Skandia beräknat om personen i framtiden kommer att beviljas ett bostadslån i respektive stad. Skandia har tittat på ett typfall där en medelinkomsttagare (lärare) som idag är mitt uppe i karriären (40 år) förväntas gå i pension vid 67 års ålder, år 2047.  Personen bor idag i en bostadsrätt som hon förväntas göra vinst på hela vägen fram till sin pensionering. Hon förväntas arbeta hela arbetslivet utan avbrott. Belåningsgraden är 85 procent och beräkningarna har utförts enligt de ordinarie amorteringsreglerna som gällde innan de tillfälliga lättnader som infördes till följd av COVID-19-pandemin.