Gå till innehåll

Experten: Hur bör jag som bolånetagare agera?

Hur bör jag som bolånetagare, eller blivande sådan, agera under rådande omständigheter? Vår bolåneexpert Ulf Wikland ger tips på hur du kan tänka.

Kvinna öppnar ett fönster

Coronaviruset har slagit hårt mot flera branscher i Sverige. Mycket pekar nu på att även bostadsmarknaden börjar märka av den ekonomiska oron, där fallande priser kan bli en följd av nedstängningen av ekonomin. 

– Vi inte vet hur marknaden kommer att reagera på nödbromsen i ekonomin. Men att det kommer påverka bostadsmarknaden får vi räkna med. Frågan är snarare hur mycket och hur länge. Kommer samhällsekonomin igång relativt snabbt så kan bostadsmarknaden nog klara sig lindrigare, säger Ulf Wikland. 

Ha en dialog med din långivare 

En osäker marknad är ofta lika med en avvaktande marknad. 

– Det kan vara bra att vara försiktig med att köpa innan du sålt din nuvarande bostad, säger Ulf. 

Innan du skriver på ett köpekontrakt för en ny bostad kan det vara bra att prata med din bank, för att på så vis säkerställa att marginaler finns för att fullgöra affären om det skulle vara svårt att sälja din bostad.  

– Att ha en bra dialog med sin bank gäller egentligen inte bara just nu, utan oavsett om det är en osäker marknad eller inte, säger Ulf.  

Hur kan jag då tänka kring bindningstiden på min boränta?

– Det är i nuläget för tidigt att spekulera i de långsiktiga effekterna för just bolåneräntor. Det är viktigt att utgå från sin egen situation när det gäller bundet eller rörligt lån. Om du till exempel upplever stor oro för att räntorna ska gå upp kan det vara bra att fundera på om man ska binda delar eller hela sitt bolån. Vill du känna en större trygghet under oroliga tider är bundna lån ett tryggare alternativ, säger Ulf.

Amorteringsfrihet på ditt bolån 

Som en del i att underlätta för hushållen har Finansinspektionen vidtagit en del åtgärder för att hålla hjulen snurrande i ekonomin. De har tidigare möjliggjort för bankerna att pausa amorteringen för de som drabbats av arbetslöshet eller lägre inkomster på grund av krisen, och föreslår nu även att de som vill kan beviljas amorteringsfrihet på bolån fram till juni 2021. De siktar på att förslaget ska träda i kraft den 14 april och därefter kan du som kund ansöka om amorteringsfrihet.

– Förslaget är ett bra sätt att öka hushållens ekonomiska utrymme i tider av kris och ökad arbetslöshet. Pengarna ska användas där de gör mest nytta i detta exceptionella läge, säger Ulf. 

Läs mer hos Finansinspektionen

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet