Gå till innehåll

"Därför älskar jag månadssparande"

Den som varit med om både en stor finanskris och nu en pandemi, vet förmodligen hur svårt det är att själv försöka pricka upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara är det enkla och smarta sättet att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut börssvängningar över tid, skriver vår pensionsekonom Mattias Munter i sin krönika.

Hand lägger bollar i glasskål

Sedan drygt ett halvår tillbaka råder ett nytt läge i världen. Så hur ska man tänka med sitt sparande?

Du som saknar en buffert börjar där. Det gäller särskilt i oroliga tider och normalt brukar jag rekommendera ett par, tre månadslöner på bankkontotDet är fortsatt viktigt att stötta ditt lokala näringsliv, men ett tips är annars att använda en del av pengarna som i år skulle gått till resor eller amorteringskrav till att istället boosta ditt sparande.

Fortsätt spara om du kan!

Grundtipset är att om möjligt hålla sig till sin plan och fortsätta spara långsiktigt under både ekonomiska upp- och nedgångar. Det är genom månadssparande som alla kan bygga ett sparkapital och det gäller att låta det trumma på, månad efter månad, år efter år – även genom tuffare tider.  

Fördelen med att månadsspara är att även mindre belopp kan bli till stora kapital med tiden och ränta på ränta-effekten. Din tjänstepension är en typ av långsiktigt månadssparande, som med åren kan generera sparkapital på flera miljoner. Men har du tänkt på att samma regelbundenhet går att återskapa även i det egna sparandet?

Ett månadssparande kan också göra återhämtningen av sämre tider snabbare. Låt oss ta finanskrisen 2008 som exempel. Den som plötsligt pausade allt sparande när det vände ned 2007 fick under de följande fem åren en genomsnittlig avkastning på minus 3 procent på en vanlig aktiefond. Den som istället månadssparade, och köpte lite grann hela tiden på vägen ned under 2008-2009 och sedan fortsatte på vägen upp 2010-2012, hade istället under samma tidsperiod fått en positiv avkastning på 20 procent.

Så har du möjlighet: fortsätt spara även om det blir skakigt på börsen! Med 10, 20, kanske 30 år kvar tills pengarna ska användas så talar åtminstone historien för att du kommer att vara med om ett antal nedgångar och återhämtningar.

”Världens åttonde underverk”

En annan fiffig sak med regelbundet månadssparande via autogiro så snart lönen kommer, är att du inte varje månad behöver ta ett aktivt beslut att spara.  En strategi att istället spara det som ”blir över” i slutet av varje månad riskerar lätt att bli ett sparande som inte blir av. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar!

Det är heller ingen slump att Einstein en gång kallade ränta-på-ränta-effekten för ”världens åttonde underverk”. Tiden är spararens bäste vän och den som sparar 1 000 kronor i månaden kan på 25 år och med 4 procents årlig avkastning skrapa ihop över 500 000 kronor. Den som kan spara 2 000 kronor varje månad kan med motsvarande värdeökning och placeringshorisont bygga ett kapital på över miljonen.

Din buffert bör finnas lättillgänglig på ett sparkonto. Men för allt annat sparande behöver du ta någon form av risk för att pengarna ska kunna växa. Vilken risk du vill ta är upp till dig själv, dina ekonomiska förutsättningar och hur länge du kan avvara pengarna. En längre sparhorisont tillåter en högre riskprofil, större svängningar och därmed också en högre förväntad avkastning. Ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring är flexibla lösningar för månadssparande som passar de flesta.

Ta chansen och kom igång med ett månadssparande om du inte redan gjort det. Öka därefter beloppen successivt under livet och karriären. Just i år kanske inte löneförhöjningen blir lika stor som vanligt, men ett bra tips för att enkelt öka sparandet är att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu. Sparande handlar i grunden om att avstå något litet idag för något större imorgon.

Du lär tacka dig själv i framtiden!

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter