Gå till innehåll

”Börsen inte immun” – tre tips till dig som sparare

Världens aktiemarknader har lyft ordentligt från botten i mars. Men den senaste tiden har nervositeten åter ökat. – Börsen är inte immun, skriver våra ekonomer i vårt senaste Marknadsbrev, där de höjer ett varningens finger. Här är tre tips till hur du kan tänka.

Avser MSCI-index inklusive återinvesterade utdelningar omräknat i svenska kronor under perioden 1 jan - 15 juni 2020

Efter en mycket turbulent vår närmar vi oss halvårsskiftet. Den snabba börsuppgången hittills gör att svagare ekonomisk statistik kan skapa ny osäkerhet framöver.

– Det är därför rimligt att anta att börserna med rådande värdering skulle kunna pressas av den dystra realekonomiska verkligheten, skriver våra ekonomer.

Läs hela marknadsbrevet

1. Sprid dina risker

Som sparare bör du vara förberedd på ökade svängningar på marknaden framöver, skriver våra ekonomer i Marknadsbrevet. Det innebär att det är hög tid att se över din riskspridning. Det är en grundbult i ett framgångsrikt sparande! I den här miljön behöver du noga tänka igenom dina val och välja placeringar baserat på hur stor risk du är beredd att ta.

Det gäller att ha en bra fördelning mellan olika tillgångsslag, i synnerhet mellan aktie- och räntefonder. Det är det som kommer sätta den totala risken i ditt sparande. Du som saknar en buffert börjar där – två till tre månadslöner som ska finnas lätt tillgängligt på ett sparkonto.

2. Fortsätt månadsspara

Det är snudd på omöjligt att själv försöka pricka upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara regelbundet är det enskilt smartaste sättet att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut svängningar över tid. Glöm inte att fortsätta spara även när börsen går ned! Även ett mindre belopp varje månad kan bli till stort kapital med tid och ränta på ränta-effekt. 

3. Tänk långsiktigt

Oavsett den egna attityden till risk bör långsiktighet prägla portföljen. Särskilt nu när osäkerheten är stor till följd av den pågående pandemin. Hur resten av året blir vet ingen, men av erfarenhet vet vi att kriser går över. Vi brukar prata om en placeringshorisont på minst 5–7 år för aktier och det ska man inte tumma på i det här läget.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter