Gå till innehåll

"Därför älskar jag månadssparande" - tips till dig som är 20-30 år

Det är svårt att själv försöka pricka upp- och nedgångar på börsen, det visar sig inte minst i dessa tider när börserna rört sig mer på en enskild dag än de normalt gör på ett helt år. Att månadsspara är det enskilt smartaste sättet att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut svängningar över tid, skriver vår pensionsekonom Mattias Munter i sin krönika.

Hand lägger bollar i glasskål

För mindre än två månader sedan var livet som vanligt. Nu råder plötsligt ett helt nytt läge i världen. Så hur ska man tänka med sitt sparande?

Du som saknar en buffert börjar där. Det gäller särskilt i oroliga tider och normalt brukar jag rekommendera ett par, tre månadslöner på bankkontot. Just nu är det extra viktigt att stötta ditt lokala näringsliv, men ett tips är annars att använda en del av pengarna som i år skulle gått till resor eller amorteringskrav, till att boosta ditt sparande.

Viktigast att komma igång!

Det allra viktigaste med ditt sparande är att komma igång här och nu. Lägg upp en plan och fortsätt spara om möjligt även under börsnedgång. Det är genom månadssparande som alla kan bygga ett sparkapital och det gäller att låta det trumma på, månad efter månad, år efter år – även genom tuffare tider.  

Fördelen med att månadsspara är att även mindre belopp kan bli till stora kapital med tiden och ränta på ränta-effekten.

Så har du möjlighet: fortsätt spara även när det är skakigt på börsen! Med 30, 40 kanske 50 år kvar tills pengarna ska användas så talar åtminstone historien för att du kommer att vara med om ett antal nedgångar och återhämtningar.

”Världens åttonde underverk”

En annan fiffig sak med regelbundet månadssparande via autogiro så snart lönen kommer, är att du inte varje månad behöver ta ett aktivt beslut att spara.  En strategi att istället spara det som ”blir över” i slutet av varje månad riskerar lätt att bli ett sparande som inte blir av. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar!

Det är heller ingen slump att Einstein en gång kallade ränta-på-ränta-effekten för ”världens åttonde underverk”. Tiden är spararens bäste vän och den som sparar 500 kronor i månaden kan på 40 år och med 4 procents årlig avkastning skrapa ihop närmare 600 000 kronor. Den som kan spara 1 000 kronor varje månad kan med motsvarande värdeökning och placeringshorisont bygga ett kapital på närmare 1,2 miljoner.

Din buffert bör finnas lättillgänglig på ett sparkonto. Men för allt annat sparande behöver du ta någon form av risk för att pengarna ska kunna växa. Vilken risk du vill ta är upp till dig själv, dina ekonomiska förutsättningar och hur länge du kan avvara pengarna. En längre sparhorisont tillåter en högre riskprofil, större svängningar och ger därmed en högre förväntad avkastning. Ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring är flexibla lösningar för månadssparande som passar de flesta.

Ta chansen och kom igång med ett månadssparande om du inte redan gjort det. Öka därefter beloppet successivt under livet och karriären. Just i år kanske inte löneförhöjningen blir lika stor som vanligt, men ett bra tips för att enkelt öka sparandet är att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu. 

Du lär tacka dig själv i framtiden!

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter