Gå till innehåll

Expertens tips: Tre bra skäl till att binda sin boränta

Allt fler bolånekunder i Skandia väljer att binda boräntan i 5 år, visar ny statistik. Undrar du själv hur du ska göra? Här är tre bra skäl till att binda sin boränta.

Under oktober valde 15 procent av alla nya bolånekunder i Skandia bunden ränta på fem år. Det är en kraftig ökning sedan augusti, då endast 1 procent av kunderna valde att binda räntan på fem år.

Samtidigt valde 74 procent av antalet nya kunder 3 månader bunden ränta, jämfört med augusti då 78 procent valde samma bindningstid. Mer än var fjärde ny bolånekund binder idag sina räntor. 

Vår bolåneexpert Ulf Wikland listar tre skäl till att binda sin boränta: 1) Man vill ha koll på dina räntekostnader, 2) man ska bo kvar en längre tid och 3) bundna boräntorna är låga.

Han poängterar dock att det inte finns något generellt rätt eller fel när det kommer till att binda eller inte binda räntan.

– Det viktigaste att tänka på när du väljer löptid för ditt bolån är att utgå från din egen situation. Jag tycker du först ska jämföra bolåneräntor för olika bindningstider och räkna på din ränta i vår bolånekalkyl innan du bestämmer dig, säger Ulf Wikland.

Tre skäl till att binda boräntan.

1. Du vill ha koll på dina räntekostnader.
Boendekostnaden är ofta en av hushållets största utgifter. Därför är det naturligt att fundera över boräntan. Om du vill känna dig säker över hur dina kostnader ska utvecklas framåt, kan det vara lämplig att fundera på att binda. Det kan ge en känsla av ökad trygghet i ekonomin.

2. Du ska bo kvar en längre tid.
Innan du beslutar dig för att binda hela eller en del av ditt bolån bör du fundera över hur länge du ska bo i din nuvarande bostad. Om du planerar att flytta snart kan det vara bra att välja en kortare bindningstid på lånet för att undvika att behöva betala en ev. ränteskillnadsersättning i det fall räntorna skulle sjunka ytterligare. Men om du hittat en bostad där du trivs och vill bo länge kan det vara värt att fundera över att binda räntan på en längre bindningstid.

3. Bundna bolåneräntor är låga.
En tredje orsak till att binda kan vara att den bundna bolåneräntan helt enkelt är historiskt sett låg. För att ta del av vår lägsta ränta spelar utöver bolånets storlek och belåningsgrad, också nivån på ditt sparande in eller om du har tjänstepension hos oss.

Så väljer Skandias kunder bindningstid - (nyutlåning)

*Avser perioden 1 oktober-29 oktober

Bindningstid

3 mån

1 år

2 år

3 år

5 år

Augusti

78%

5%

3%

14%

1%

 

September

76%

2%

2%

10%

11%

Oktober*

74%

3%

3%

5%

15%

* Effektiv ränta 1,29 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,28 % motsvarar en effektiv ränta på 1,29 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet