Gå till innehåll

AI, 5G och Internet of Things – stjärnförvaltaren om hetaste trenderna

Artificiell intelligens (AI). Internet of Things (IOT). 5G. Den hyllade förvaltaren av fonden Skandia Time Global, Erling Thune, spår att vi står inför en större teknikförändring de närmaste tio åren, än den vi sett sedan 2005. – Det är mer spännande än någonsin. Jag skulle inte investera i någonting annat än tech idag, säger han.

Skandia Time Global har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).   

Fonden har haft en värdeutveckling på 226 procent på fem år.* Skandia Time Global är bland de bästa fonderna i hela PPM-systemet.** I april utsågs den för andra året i rad till Årets globalfond av Lipper Fund Award. Skandia Time Global har också utsetts till Årets branschfond både 2016 och 2018 av Fondmarknaden.

– Avkastningen har varit mycket bra om jag ska vara helt ärlig, både på kort och lång sikt, säger Erling Thune.

Förvaltarteamet bakom Skandia Time Global består av fyra specialister, som alla är extrema tävlingsmänniskor.

– Vi brinner för vårt arbete med att hitta rätt bolag till fonden och att göra bästa möjliga resultat. Vi jobbar ständigt med att försöka slå jämförelseindex och våra konkurrenter – och det har vi lyckats med. Det är såklart kul att få en massa priser, men det är inte det vi går igång på. Vi blickar hela tiden framåt!

AI viktig trend

Tekniksektorn är mer spännande idag än kanske någonsin tidigare, menar Erling och pekar på allt som just nu händer inom just AI (datorer med intelligent beteende), IOT (internetuppkopplade prylar) och 5G (femte generationens mobilnät och trådlösa system).

– Den finns många enormt spännande trender inom tech, men det kanske viktigaste området just nu är artificiell intelligens. AI kommer att få mycket stor påverkan på många företag och på hela vårt samhälle och kommer att ge många möjligheter för oss som förvaltare att hitta spännande bolag att investera i.

"Framtidens globalfond"

Skandia Time Global har investeringar i allt från amerikanska Apple, Microsoft och Google (Alphabet) till franska Ingenico, svenska Ericsson och norska Telenor.

– Fonden har kallats ”framtidens globalfond” på grund av att området kommer att vara en så stor del av våra liv, säger Erling Thune.

– Om du ser på branscherna vi analyserar och hur de äter sig in i andra branscher, så kommer detta att förändra världen på fem eller tio år. De områden vi först tror kommer att bli påverkade av ”machine learning” – artificiell intelligens – är traditionell detaljhandel i USA, eftersom aktörer som Amazon tar allt större del av branschen.

”Överträffat konkurrenter”

När Fondmarknaden utsåg Skandia Time Global till Årets branschfond 2018 konstaterade man att fonden ”återigen visat sin styrka, i sitt investeringsteam och den specialistkompetens de besitter”. Fonden har ”på ett framgångsrikt sätt byggt upp en portfölj bl.a. bestående av bolag som på många olika sätt gynnas av olika tekniktrender”.

”I en bred kategori har fonden i år överträffat sina konkurrenter med en avkastning om upp emot 10 procent över kategorisnittet och utmärker sig ännu en gång som en branschfond i absoluta toppen”, skriver Fondmarknaden.

Vem skulle Skandia Time Global passa och varför?

– Vi kan investera i alla typer av teknikbolag – universumet är gigantiskt. Det du köper av oss är egentligen vår förmåga att skapa överavkastning och jag tycker inte man ska vara orolig för en techbubbla. Det är min mening. Men man ska titta på fondens avkastningshistorik och risktexter och bilda sig sin egen uppfattning. 

Spara i fonder

* Värdeutveckling 2014-05-01 tom 2019-04-30
**Värdeutveckling 27,1 % i snitt per år efter rabatt (2014-05-14 tom 2019-05-13)

Tänk på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens faktablad och informationsbroschyr finns på skandia.se/fonder. Denna produktinformation ska inte ses som placeringsrådgivning. Om du vill ha en personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter