Har du problem att logga in i mobilappen och har en iPhone? Detta åtgärdas genom att uppdatera appen.
Gå till innehåll

Så blir nya skatten på sparande 2020

Skatten på sparande i ISK och Kapitalförsäkring sänks nästa år. Du som sparare kan se fram mot den lägsta möjliga skattesatsen. Men hur fungerar egentligen schablonskatten och hur räknas den ut? Här är tre vanliga frågor och svar.

Hand lägger bollar i glasskål

Hur fungerar skatten på ISK och Kapitalförsäkring?
Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring är så kallade schablonbeskattade konton. Det innebär att du betalar en viss fast procentsats i skatt varje år, oavsett om dina tillgångar ökat eller minskat i värde. Detta till skillnad mot en värdepappersdepå, där du betalar du 30 % skatt när du säljer värdepapper med vinst, men kan också dra av för förluster i deklarationen. 

Hur hög blir skatten 2020?
Den nya skatten gäller från 1 januari 2020 men styrs av nivån på statslåneräntan per den 30 november 2019. För kommande år sänks schablonskatten från 0,453 till 0,375 procent av det så kallade kapitalunderlaget.

Det finns ett golv som gör att skatten inte kan sjunka under 0,375 procent oavsett vad som händer med räntan. Statslåneräntan ligger just nu på minus, vilket alltså innebär lägsta möjliga räntan för dig som sparare under nästa år.

Hur räknas skatten ut?
Skatten på ISK och Kapitalförsäkring baseras på en schablonintäkt. Det är en tänkt årlig avkastning som redovisas med automatik i deklarationen.

Här kan du läsa mer utförligt om schablonskatt, kapitalunderlag och om hur allt räknas ut:

Andra läser om

Se fler nyheter