Gå till innehåll

Professorn: Nyckeln till framgångsrikt sparande

”Just do it!” Det säger en av världens ledande beteendeekonomer, Brigitte Madrian, om vikten av att komma igång med sparandet. Här berättar årets vinnare av Skandia Award om sin spännande forskning och nyckeln till ett framgångsrikt sparande.

Mattias Munter och Brigitte Madrian
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, och Brigitte Madrian, professor vid BYU Marriott School of Business.

Ekonomer och experter utgick länge från att vi fattar rationella beslut. Att vi analyserar för- och nackdelar, ställer dessa mot varandra och därefter fattar väl underbyggda sparbeslut baserade på fakta.

Tyvärr stämmer det inte särskilt bra.

Allt mer forskning visar att människan inte alls är den rationella och analyserande varelse som ekonomiska teorier ofta utgår ifrån.

– Många tror att de fattar rationella finansiella beslut. Men faktum är att vi är betydligt mindre rationella än vad som framställs i många traditionella ekonomiska modeller. Ofta är det helt andra omständigheter som känslor, magkänsla och slumpen som styr, säger Brigitte Madrian.

Förklara beteende

Madrian är professor vid BYU Marriott School of Business och 2019 års vinnare av det prestigefyllda forskarpriset Skandia Award. Hon är skolad i traditionell ekonomi, men började redan tidigt i karriären intressera sig för beteendeforskning och psykologi. Detta för att, som hon själv uttrycker det, kunna göra ett bättre jobb i att förklara varför vissa har mer sparat än andra dagen de går i pension. 

– Det är väldigt spännande att försöka förstå alla faktorer som människor väger in. Mina studenter älskar det för det beskriver deras eget liv och hur de själva tänker, snarare än abstrakta, traditionella ekonomiska teorier.

– Om vi genom forskning kan få en bättre insikt om hur människor faktiskt beter sig, och analysera de vanligaste misstagen som görs, kan vi också hjälpa andra att göra bättre val, säger Brigitte Madrian.

Spock eller Homer Simpson

Brigitte Madrian illustrerar fenomenet med hjälp av två kända karaktärer från tv-världen. Sparare kan vara antingen Mr Spock eller Homer Simpson, där Star Trek-karaktären Spock står för det teoretiska och rationella och Simpson för det mer impulsiva.

Enligt beteendeekonomen är det fler än man tror som agerar lika ogenomtänkt som Homer Simpson.

– Det kan leda till att man antingen skjuter upp viktiga beslut eller begår vanliga misstag, säger Brigitte Madrian.

Nyckeln till framgång

Det viktigaste rådet från professor Madrian är att ta tag i sitt sparande redan idag och inte skjuta upp frågan till morgondagen.

– Det är viktigt att komma igång här och nu! Det bästa är att spara varje månad via automatiska insättningar. De pengar man inte ser kommer man heller inte att sakna, säger hon. 

Det långsiktiga sparandet behöver enligt forskaren underhållas löpande och ökas på över tid. Ett bra tillfälle att se över sitt sparande kan vara i samband med sitt årliga lönesamtal.

– Ta en del av din löneförhöjning och öronmärk den för sparande . Och gör det direkt, innan du hunnit vänja dig vid din nya lön. Om du sparar regelbundet och kontinuerligt ökar nivån på sparandet, ger du dina pengar möjlighet att växa över tid, oavsett svängningar på börsen. 

Det är enligt Brigitte Madrian viktigt att välja ett balanserat sparande för att sprida riskerna.

– De flesta har varken stor kunskap eller erfarenhet om investeringar och då kan det vara smart att satsa på en välbalanserad sparform, där förvaltarna gör jobbet åt dig, säger hon.  

Spara långsiktigt - tryggt och enkelt

Och oroa dig inte för mycket hur det går på börsen just nu.

– Låt bli sparpengarna så länge du bara kan. Många som plockar ut sina slantar för tidigt ångrar sig i efterhand, säger Brigitte Madrian.

Professorns tips i korthet:

  1. Just do it! Ta tag i ditt sparande redan idag och sluta skjuta upp frågan till morgondagen.
  2. Se över sparandet varje gång lönen ändras.
  3. Öronmärk en del av löneökningen direkt till sparandet.  
  4. Sprid riskerna. De flesta har varken stor kunskap eller erfarenhet om investeringar och då kan det vara smart att satsa på en välbalanserad sparform.
  5. Låt bli sparandet så länge du bara kan och tänk på att pensionspengarna ska räcka under många år.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter