Gå till innehåll

PPM-pengar på kontot – men det finns en viktigare fråga

I december varje år betalas PPM-pengarna in till ditt premiepensionskonto. I år handlar det om 43 miljarder, i snitt 7748 kronor, som placeras i de fonder du valt (eller till förvalsfonden om du inte valt). Men det viktigaste av allt är inte att välja PPM-fonder.

Händer bygger pyramid med klossar

43 miljarder låter kanske mycket, men för de allra flesta är PPM-pengarna en mindre del av den totala framtida pensionen. Det viktigaste är därför inte att fokusera på att välja fonder, utan att skaffa sig koll på hela sitt pensionssparande.

– Jag tycker du kan ha som vana att se över din framtida pension en gång om året. Kanske behöver du spara lite mer för att kunna gå i pension när du vill. Det är aldrig för sent att ta tag i din pension, säger vår pensionsekonom Mattias Munter. 

Skaffa koll

Det enklaste sättet att få en samlad överblick är att besöka www.minpension.se och göra en pensionsprognos. Där finns en sammanställning över hela den allmänna pensionen inklusive PPM, tjänstepension och eget pensionssparande. Även om det bara är just en prognos, så ger det ändå en fingervisning om ditt nuvarande sparande räcker till, eller om du behöver spara mer för att kunna leva det liv du vill som pensionär.

– Om din framtida pension ser ut att bli låg är det hög tid att göra något åt det, och ju förr desto bättre. Ju tidigare du börjar spara, desto mer hinner pengarna växa innan du ska använda dem, säger Mattias.

Räna här - så mycket du behöver spara privat till pensionen

Tjänstepension avgörande

Allt fler märker att den allmänna pension vi får från staten minskar som andel av den totala pensionen. Tjänstepension ökar i betydelse och kommer att bli en avgörande pusselbit för din framtida pension. Att medvetenheten ökar är positivt, för det innebär att allt fler hinner agera i tid. Förutom själva avsättningarna till pensionen innebär ett tjänstepensionspaket som regel även sjukförsäkring, möjlighet till ekonomiskt skydd för familjen och en premiebefrielseförsäkring, som gör att pengar fortsätter avsättas till tjänstepensionen även om du blir långvarigt sjuk.

– Vid sidan av tjänstepensionen behöver du ett eget långsiktigt sparande för att öka chansen att du kan gå i pension när du vill. Ju högre lön, desto större del av din sammanlagda lön som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande, säger Mattias Munter.

Friskt vågat, hälften vunnet

Börsen kommer alltid att gå både upp och ner över tid och att spara i aktier är alltid förenat med en risk. Men stirra dig inte blind på hur börsen går idag, nästa vecka eller ens nästa år, utan låt det där månadssparandet löpa på; månad för månad, år efter år.

För att ge pensionspengarna möjlighet att växa måste man våga ta risk.

– Om du bara har några år kvar till pension kan det vara läge att dra ned andelen aktiefonder något och sprida risken till exempelvis räntefonder. Men dra inte ned risken för mycket. Tänk på att du ska vara pensionär i många år!

Börja spara nu

Andra läser om

Se fler nyheter

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.