Gå till innehåll

Fem smarta spartips för dig i karriären

Pluggade du vidare efter gymnasiet? Bra jobbat! Med kunskap bygger vi Sveriges framtid. Men det kan ha påverkat ditt pensionssparande. Här är fem smarta pensionstips.

Som akademiker har du förmodligen tjänstepension. Det innebär att din arbetsgivare varje månad betalar in pengar till din framtida lön som pensionär. 

Det är bra! Tjänste­pensionen utgör för många 25–50 % av den totala pensionen. 

Trots detta kan du behöva ett eget sparande för att få ut en bra pension att leva livet med. Tjänstepensionen och eget pensionssparande är tillsammans en stor del av det du ska leva på i framtiden när du slutat jobba.

Hur mycket du behöver spara styrs av flera faktorer; till exempel hur mycket du tjänar, hur många år du arbetat heltid och vad du har haft för tjänstepension. Det är viktigt att börja pensionsspara tidigt, då tiden är spararens bästa vän och ränta-på-ränta-effekten gör underverk med avkastningen över tid.

Så kan du påverka din pension

När du tog examen spelar också in

Vår senaste rapport visar att exempelvis en civilingenjör som tar examen vid 27 års ålder kan behöva spara omkring 1 500 kronor i månaden, utöver tjänstepensionen, under hela sin karriär. Detta för att komma upp i nivåer på runt 80 procent av slutlönen, där de flesta människors förväntan på en bra pension ligger. För den som tagit examen vid 24 års ålder kan det istället räcka med 1000 kronor i månaden i eget pensionssparande.

Motsvarande siffror för en jurist är 1 450 kronor i månaden om hen tog examen som 28-åring medan det kan räcka med 800 kronor i månaden om examen togs som 24-åring.

– Är man akademiker och har börjat jobba sent är mitt råd att se över sin tjänstepension och komma igång med ett eget pensionssparande, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

 

Här är 5 tips till dig som pluggat vidare

  1. Skaffa totalbild över din pension.

Rådgivare träffar ofta folk ”i karriären”, som känner sig osäkra på helheten och vill skaffa bättre koll. Det gäller att få överblick över hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

  1. Glöm inte tjänstepensionen!

Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension.

  1. Spara regelbundet.

Att månadsspara  kan vara ett smart sätt att spara långsiktigt, oavsett nivån på ditt sparande. Det finns flera bra alternativ till att spara extra till sin pension. Genom att månadsspara regelbundet över lång tid går det att jämna ut svängningar på börsen.

Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön? Räkna här!

  1. Se över din riskprofil.

Se regelbundet över dina fondval inom premiepensionen och tjänstepensionen. På 30 år kan risknivå få stor betydelse för din slutliga pension. Ju längre ifrån pension desto högre risk kan du ta.

  1. Spara med garanti.

Inte intresserad av att regelbundet göra aktiva val för hur pengarna ska fördelas mellan regioner och olika tillgångsslag som aktier och räntor? Traditionell förvaltning innebär att våra kapitalförvaltare sköter förvaltningen åt dig. Vi placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa sätt. Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet!

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter