Gå till innehåll

Oro på börsen – här är frågan du ska ställa dig som sparare

Om du funderar över vad börsens nästa steg kan tänkas bli, börja med att ställa dig frågan: Hur mycket av gångna års avkastning är jag beredd att riskera för att ha möjlighet till fortsatt avkastning?

Oron har ökat på marknaden. Många sparare frågar sig om börsen har mer att ge eller om den är på väg ner. Men en bättre fråga är snarare: hur mycket av den höga avkastningen är jag beredd att riskera för möjligheten till fortsatt avkastning?

– Det är en av få frågor som vi faktiskt kan veta svaret på. Den frågan är kanske viktigare nu än någonsin, säger vår ekonom Johan Lundqvist.

Spara trygg och enkelt

Saknar bäst före-datum

En börsuppgång saknar bäst före-datum. Vi vet att det är mycket svårt att avgöra vad som är en kortvarig sättning och vad som är början på en stor nedgång.

Vi rekommenderar alltid ett långsiktigt perspektiv på aktieplaceringar och avråder därför alltid från försök att ”tajma marknaden”. Sådana kan snabbt bli väldigt fel.

– Om vi skulle sälja våra aktier så fort börsen darrade till, är risken stor att vi sedan skulle vänta för länge när börsen vänder upp igen och på så sätt gå miste om avkastning, säger Johan Lundqvist.

Sprida risken

En bra sparportfölj bör vara balanserad med god riskspridning av tillgångsslag och regioner. Hur stor del som ska stå på börsen respektive sparkontot beror på när pengarna behövs och hur stor risk man är villig att ta i sitt sparande.

– Om man inte räds ett scenario där portföljen halveras i värde och flera års avkastning raderas – till exempel för att kapitalet inte ska användas på många år – gör man förmodligen bäst i att behålla sina aktieinvesteringar.

Men om du exempelvis sparar ihop till en insats till en bostad, eller av någon annan anledning fasar över tanken på att portföljen skulle halveras i storlek, kan man efter en lång period av börsuppgång sedan finanskrisen överväga att minska på risken, tycker Johan Lundqvist.

– Det viktiga är att man tänker långsiktigt – och inte äventyrar mer än man är villig att riskera.

Spara långsiktigt – tryggt och enkelt

Se fler nyheter

Tänk på

Tänk på att en placering i finansiella instrument som t.ex. aktier eller fonder alltid är förknippad med ett ekonomiskt risktagande. Det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen  på denna sida inte ska betraktas som finansiell rådgivning. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia